120 tábornok próbálja hűteni Donald Trumpot

Több mint 120 nyugalmazott tábornok levélben kérte körültekintésre Trump elnököt a tervezett költségvetési kurtítások ügyében.

A nyugalmazott tábornokok a kongresszusi vezetőkhöz írt levelükben fogalmazták meg aggodalmaikat amiatt, hogy Trump elnök a haderő-fejlesztésre szánt költségvetési összegeket polgári területektől, köztük a külügyminisztériumtól vonná el.

Az aláírók azt az álláspontot fogalmazták meg, hogy a külpolitika alakításában a védelmi politikával egyenrangú a diplomácia is, és idézték James Mattis védelmi minisztert. A miniszter korábban, amikor még a Középső Főparancsnokság tábornoka volt, azt mondta: “ha nem finanszírozzák a külügyminisztériumot, akkor nekem több lőszert kell vásárolnom”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A nyugalmazott tábornokok nehezményezték, hogy Trump elnök várhatóan 30 százalékkal megkurtítaná a külügyminisztérium költségvetését is. Rámutattak: nem értenek egyet azzal, hogy a külpolitikát csakis katonai törekvésekkel kellene megközelíteni. Az egyik aláíró, John R. Allen – a tengerészgyalogság korábbi tábornoka, az afganisztáni amerikai csapatok egyik volt főparancsnoka, akit Obama elnök 2014-ben az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni globális koalíció elnöki különmegbízottjává nevezett ki -, a CBS televíziónak nyilatkozva szintén a diplomácia fontosságát emelte ki.

A levélben a nyugalmazott tábornokok a többi között leszögezték: egyenruhában eltöltött szolgálatunk tapasztalataiból tudjuk, hogy sok válságra, amellyel nemzetünknek szembe kell néznie, nem csupán katonai megoldás van.

A levelet, amelyet a képviselőház és a szenátus republikánus és demokrata párti vezetőinek küldtek meg, mások mellett aláírta a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt vezetője, Keith Alexander tábornok és William Casey tábornok, a hadsereg korábbi vezérkari főnöke is.

Forrás: MTI

Friss hírek

Mínuszban indul a nap a tőzsdéken

Nagy indexcsökkenésre lehet számítani pénteken az európai tőzsdék nyitásakor, miután tegnap az Egyesült Államokban a kereskedés végén komoly eladási hullám bontakozott ki, a Dow Jones 313 ponttal, közel egy százalékkal csökkent, a technológiai szektort reprezentáló Nasdaq pedig 1,3%-kal került lejjebb.

Read More »

Boris Johnson belebukhat a buli-botrányba

A brit kormány egykori minisztereinek egyike is lemondásra szólította fel szerdán Boris Johnson miniszterelnököt, aki az utóbbi hetekben kormányfői megbízatásának eddigi legnagyobb politikai botrányába keveredett a koronavírus-járvány elleni szigorú korlátozások idején rendezett Downing Street-i bulik miatt.

Read More »

Leave a Reply