Komoly vízumszabályozást fogadott el az EU

A vízummentesség visszavonhatóságára vonatkozó szabályozást fogadott el hétfőn az európai uniós országok belügyminisztereinek tanácsa. A mechanizmus révén az Európai Bizottság és az európai uniós tagállamok szükség esetén a jelenleginél gyorsabban visszaállíthatják a vízumkötelezettséget az Európai Unión (EU) kívülről érkezőkkel szemben.

A miniszterek tanácsa sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az új szabályok értelmében fel lehet függeszteni az úgynevezett harmadik országokkal – vagyis az Európai Unión kívüli országokkal – kötött vízummentességi megállapodásokat.

Az adott ország polgárainak újra vízumot kell igényelniük a beutazáshoz, ha:

  • honfitársaik nagy számban illegálisan tartózkodnak az EU területén, vagy nagy számban tagadják meg tőlük a belépést annak területére,
  • a nem megalapozott menedékkérelmek száma jelentős mértékben emelkedik az adott ország állampolgárainak vonatkozásában,
  • a küldő országok részéről a visszafogadási hajlandóság csökken,
  • vagy ha az EU-n kívüli országok állampolgáraihoz köthetően veszélyeztetetté válik egy uniós tagország belső biztonsága.

A vízummentesség felfüggesztésének mechanizmusát a tagállamok és az Európai Bizottság egyaránt elindíthatják, de a döntésnek „releváns és objektív adatokon” kell nyugodnia – olvasható a közleményben.

A bizottságnak egy hónapja van arra, hogy döntsön a vízummentesség kilenc hónapra szóló felfüggesztéséről, miután az egyik tagállam, vagy a tagállamok többsége arról értesítést küldött számára, vagy saját adatai azt indokolják. A felfüggesztés után a brüsszeli bizottságnak az érintett országgal közösen kell megoldást találnia a kiváltó okok kezelésére.

Ugyancsak a bizottság dolga, hogy a szóban forgó országgal kapcsolatos helyzetet figyelemmel kövesse, és évente legalább egyszer jelezze az uniós parlamentnek és a tagországok kormányait képviselő tanácsnak, hogy a vízummentességi feltételek – például az emberi jogi helyzet tekintetében – teljesülnek-e.

Ha a vízummentesség felfüggesztését kiváltó helyzet nem változik, a bizottság további 18 hónapos hosszabbításra tehet javaslatot.

A három éve, 2013-ban elfogadott vízummentességi mechanizmus felülvizsgálata Ukrajna és Koszovó számára kilátásba helyezett, valamint a grúz állampolgárokra vonatkozóan elfogadott vízummentességhez kapcsolódik.

Jóváhagyta Grúzia vízummentességét az EU

Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta a vízumkényszer eltörlését a grúz állampolgárokkal szemben, így Grúzia állampolgárai legfeljebb 90 napig vízum nélkül tartózkodhatnak az Európai Unió területén.

Az Európai Unió Tanácsa sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az ülésen elfogadott megállapodás értelmében a vízummentesség azokra a grúz állampolgárokra vonatkozik, akik biometrikus útlevéllel rendelkeznek. Munkavállalásra nem jogosít a dokumentum.

A könnyített uniós beutazást segítő vízummentesség értelmében a 3,7 millió lakosú posztszovjet állam polgárai az Európai Unió bármely tagállamában 90 napig tartózkodhatnak bármely 180 napos időszakban.

A tájékoztatás szerint Tbiliszi a vízummentesség minden feltételét teljesítette, ugyanakkor azokat az Európai Bizottság folyamatosan ellenőrizni fogja, különös tekintettel a szervezett bűnözés elleni harcra.

A grúz állampolgárok vízummentes beutazásának lehetősége a vízummentesség azonnali visszavonásának szabályozásával egy időben lép érvénybe.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »