A nemzetközi közösségtől kért segítséget az ukrán elnök

Az Oroszország elleni szankciók szigorítására szólította fel a nemzetközi közösséget Petro Porosenko ukrán elnök kedden válaszul arra, hogy Moszkva bejelentette, útlevélként fogadja el a donyecki és luhanszki szakadárok által kiadott személyazonosító iratokat – közölte az elnöki hivatal sajtóosztálya.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton aláírt rendeletének értelmében a kelet-ukrajnai válságövezet lakói vízum nélkül, a szakadár területek hatóságai által kiállított személyazonosító igazolványok birtokában szabadon utazhatnak Oroszország területére, vállalhatnak munkát és végezhetnek tanulmányokat. Porosenko szerint az orosz elnök rendelete “rendkívül aggasztó, és olyan határozott intézkedéseket követel Oroszországgal szemben, mint amilyen a szankciók szigorítása”.

Moszkva szerint a Kijev által nem ellenőrzött területeken kibocsátott hivatalos iratok – egyebek között diplomák és oklevelek, születési, házassági és halotti anyakönyvi kivonatok, valamint a gépjárműrendszámok – elismerése ideiglenes intézkedés, azt humanitárius okok indokolják, s az intézkedés csak addig marad érvényben, amíg meg nem valósul a kelet-ukrajnai válság politikai rendezése. A Kreml szerint a rendelet nem más, mint a helyzet jogi kiigazítása, amely nem sérti a minszki megállapodást és nem egyenlő a lázadó területek elismerésével.

Az ukrán államfő tájékoztatta Sztilianideszt, hogy Oroszország és – Kijev álláspontja szerint az általa támogatott – kelet-ukrajnai szeparatisták folyamatosan megsértik a 2015-ben aláírt minszki megállapodást. A 2015. február 12-én kötött minszki megállapodás rendelkezett az ukrán kormányerők és az oroszbarát szeparatisták közötti tűzszünetről és a nehézfegyvereknek a frontvonaltól való eltávolításáról.

Az ENSZ adatai szerint a három éve tartó kelet-ukrajnai konfliktusban eddig körülbelül tízezren haltak meg és mintegy kétmillióan menekültek el otthonukból.

Hétfőn a német kormány szóvivői arra figyelmeztettek, hogy ellentétes a kelet-ukrajnai válság békés rendezésére kidolgozott minszki megállapodás céljával és szellemiségével, hogy Oroszország hivatalos okmánynak tekinti a szakadárok által kiadott igazolványokat.

Forrás: MTI/EFE/AP

Friss hírek

Két hónapos csúcsa közelében forog a DAX

Kedvező ma a hangulat az európai tőzsdéken, amit az egészségügyi, illetve az utazási és szabadidős szektorok papírjainak emelkedése vezet. A friss GDP-adatok azt mutatták, hogy a brit gazdaság a vártnál kevésbé esett vissza a második negyedévben, ennek ellenére a brit gazdaság kilátásai továbbra is gyengék.

Read More »

Egyhavi csúcson járt ma az euró

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon. Az eurót a dollárral szemben ismét 1,03 felett jegyzik, ami egy hónapos csúcsot jelent. A dollár árfolyamának gyengülése a vártnál alacsonyabb amerikai inflációs adatok miatt következett be.

Read More »