Nem sikerült elsőre elnököt választani Ecuadorban

A baloldali Lenín Moreno, az Alianza País kormánypárt jelöltje jelentős fölénnyel nyerte a vasárnapi ecuadori elnökválasztás első fordulóját, de mégis második fordulóra kényszerül a konzervatív ellenzéki jelölttel, Guillermo Lassóval szemben; egyrészt nem érte el a győzelemhez szükséges, előírt 40 százalékot, illetve előnye a második helyezett ellenében tíz pontnál kevesebb, ami szintén győzelmet kizáró ok.

A nem végleges eredmények szerint Moreno a szavazatok 38,26 százalékát szerezte meg, Lasso a voksok 29,86 százalékát.

Moreno az eddigi elnök, Rafael Correa baloldali kurzusát kívánja folytatni, Lasso politikai változást akar, s véget akar vetni annak, hogy Julian Assange Wikileaks-alapító továbbra is az ország londoni nagykövetségének vendégszeretetét élvezze.

A második fordulót április 2-ára tűzték ki a 16,2 millió lakosú országban.

A „polgárok forradalma”

Az ecuadoriak a „polgárok forradalmának” folytatására szavaztak, folytassuk azt a folyamatot – mondta Moreno, aki egy rablótámadás során elszenvedett sérülése miatt tolókocsiba kényszerült. Moreno – számos, humorról írt könyv szerzője – Correa idején alelnök volt, s 2013-as lemondásakor annak okaként egészségi állapotát jelölte meg. Azt is kilátásba helyezte, hogy már nem fog posztot betölteni. Megköszönte Correának, hogy az országot tíz évig irányította, ami példa nélkül álló az 1830-ban alapított köztársaság történetében.

  • Az ország az előző elnök alatt
Az államosított olajszektorból származó busás bevételeknek köszönhetően Correa hivatali idejében új utak, repülőterek, erőművek és kórházak épültek. Ecuador az egyetlen dél-amerikai ország, ahol még mindig az amerikai dollár a hivatalos fizetőeszköz.

A szegénységi küszöb jelentősen csökkent, a tanulási lehetőségek az alacsony jövedelműek számára javultak. Correa idején a gazdaság évente átlagosan 1,5 százalékkal nőtt.

Bírálói szemére vetik tekintélyelvű vezetési stílusát, valamint a környezet rombolását az Amazonas környékén folyó olajkitermelés nyomán. Az olajár esése miatt Correa reformprogramjai nyomás alá kerültek, felszínre került az erős olajfüggőség kockázata. Számos adót emelni kényszerültek.

Moreno bejelentette, hogy a szociális programokba akár kétmilliárd dollárt elérő összeget is készek befektetni, ám a terv előtt az olajártól való függés és a mostani recesszió miatt akadályok tornyosulnak.

Lasso szakítana az eddigi kormánypolitikával

A konzervatív ellenzéki jelölt, a középosztálybeli Guillermo Lasso szakítani akar a baloldali kormánypolitikával. Az ország egyik legnagyobb bankjának, a Banco Guayaquilnek a tulajdonosa. Tizenöt éves kora óta dolgozik, s annak ellenére került a bank élére, hogy abbahagyta gazdasági tanulmányait.

Számos adókönnyítést akar keresztülvinni, s ki akarja tenni országa londoni nagykövetségéről Julian Assange Wikileaks-alapítót. Egymillió új munkahely megteremtését ígérte meg és vonzóbbá kívánja tenni a lecsökkent olajárak miatt recesszióba került országot a beruházók számára. 2012 óta szenteli magát a politikának, 2013-ban egyszer már alulmaradt az elnöki posztért folyó küzdelemben.

Forrás: MTI/APA/dpa/AFP

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »