A venezuelai bíróságot nem hatotta meg Trump kérése

A venezuelai legfelsőbb bíróság helybenhagyta csütörtökön Leopoldo López ellenzéki vezető csaknem 14 évi börtönbüntetését, épp egy nappal azután, hogy Donald Trump amerikai elnök felszólította Nicolás Maduro venezuelai államfőt: azonnal bocsássa szabadon a három éve bebörtönzött ellenzékit.

López a Népi Akarat nevű radikális ellenzéki párt alapítója és elnöke, aki a 2014-ben több hónapig tartó és halálos áldozatokat is követelő kormányellenes tüntetések egyik vezéralakja volt. Erőszakra történő felbujtás címén ítélték 13 évig és 9 hónapig tartó börtönbüntetésre.

A legfelsőbb bírósághoz López ügyvédje fellebbezett az ítélet ellen. Most, hogy ezt elutasították, már csak nemzetközi törvényszékeken van lehetőség fellebbezni, amelyeknek a döntését azonban Venezuela valószínűleg nem fogadná el.

Trump elnök szerdán a Fehér Házban fogadta Leopoldo López feleségét, Lilian Tintorit, aki Trump elnöknek, Mike Pence alelnöknek és Marco Rubio floridai szenátornak beszámolt a venezuelai humanitárius válságról és a politikai foglyokról, valamint az országában uralkodó diktatúráról.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP

Friss hírek