ET-biztos: A törököknek sürgősen változtatniuk kell

Sem a tavaly júliusi sikertelen puccskísérlet, sem a terrorista fenyegetések nem igazolhatják Törökország sajtó- és szólásszabadságot sértő intézkedéseit, amelyek nagymértékben tagadják a jogállamiságot – hangsúlyozta Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa egy szerdán közzétett jelentésben.

Muiznieks véleménye szerint a török hatóságoknak sürgősen változtatniuk kell a jelenlegi büntetőjogi gyakorlaton, újra biztosítaniuk kell a bírói függetlenséget és meg kell erősíteniük elkötelezettségüket a szólás szabadságának védelme mellett.

A biztos sajnálatát fejezte ki, hogy a sajtó- és szólásszabadság terén az Európa Tanáccsal közösen elért kézzelfogható fejlődés megállt, sőt visszafordult az elmúlt időkben. Mint mondta, Törökország veszélyes utat jár be a terrorizmus és más erőszakos események miatt, ugyanakkor aláhúzta, hogy az Ankara intézkedéseit érő jogos kritikai hangok elfojtása csökkenti a demokratikus nyilvánosságot, és megosztja a társadalmat.

Muiznieks arra hívta fel a figyelmet, hogy a szabad véleménynyilvánítás helyzetének romlása együtt jár a török igazságszolgáltatás függetlenségének és pártatlanságának eróziójával.

Az emberi jogi biztos arra szólította fel a török politikai vezetőket, hogy a leghatározottabban változtassanak a szólásszabadságot korlátozó rendszerszintű gyakorlaton, egy demokratikus társadalomtól elvárható módon tegyenek bizonyságot felelősségről és toleranciáról, valamint hajtsák végre az Emberi Jogok Európai Bíróságának számos – néhány esetben több évtizeddel ezelőtti – ítéletét.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek