Szíriáról egyeztetett telefonon Trump és Erdogan

Főként a szíriai helyzetről egyeztetett szerda hajnalban Donald Trump amerikai és Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség a török elnöki hivatalra hivatkozva.

A 45 perces beszélgetés során Erdogan arra kérte hivatali kollégáját, hogy Washington ne támogassa tovább Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciát, amelyet Ankara a törökországi kurd szeparatizmussal összejátszó terrorszervezetnek tekint.

A két vezető egyetértett abban, hogy közösen lépnek fel az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet dzsihadistái ellen Báb és Rakka felszabadításának érdekében.

Trump és Erdogan is úgy gondolja, hogy országaik között a jövőben még szorosabb együttműködésre van szükség regionális kérdésekben és a gazdaság területén. A két elnök beszélt a mindkettőjük által szorgalmazott szíriai biztonsági övezet kialakításának lehetőségeiről, valamint a menekültválsággal felmerülő kérdésekről is.

Erdogan reményét fejezte ki, hogy Washington Ankara oldalán harcol majd az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózata ellen, amelyet a török vezetés a tavaly júliusi puccskísérletért felelőssé tesz.

A török hivatal szerint Trump hangsúlyozta, hogy fejleszteni kell a Washington és Ankara közötti kétoldalú kapcsolatokat. Ennek jegyében Mike Pompeo, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója csütörtökön Törökországba utazik, ahol a szíriai kurdok és a gülenista mozgalom ügyéről konzultál.

Trump először egyeztetett a török államfővel azóta, hogy január 20-án Washingtonban beiktatták tisztségébe. A török elnöki hivatal szerint a beszélgetés rendkívül pozitív és barátságos légkörben folyt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek