Elszabadulhat a káosz Trump beutazási tilalma miatt

Újra elszabadulhat a káosz, ha a fellebbviteli bíróság visszaállítja Donald Trump amerikai elnök hét, többségében muszlim lakosságú országra vonatkozó beutazási tilalmát – figyelmeztettek Washington és Minnesota szövetségi tagállam jogi képviselői hétfői bírósági beadványukban.

A San Franciscó-i székhelyű, 9. körzeti fellebbviteli bíróságnak küldött beadványukban a jogászok hangsúlyozták, hogy Trump alkotmányba ütköző tilalma károkat okozott a családoknak, a vállalkozásoknak és az egyetemeknek. Washington és Minnesota állam a felperes a kormány ellen indított perben, melyben egy szövetségi bíró országosan felfüggesztette Trump elnöki rendeletének alkalmazását.

A két állam álláspontját olyan számítástechnikai óriásvállalatok is osztják, mint az Apple, a Google és az Uber, amelyek vasárnap késő este juttatták el érvelésüket a bíróságnak. A cégek ebben arra hivatkoztak, hogy a beutazási tilalom megkárosítja őket, mert nehezíti az új alkalmazottak felvételét.

A fellebbviteli bíróság a hétvégén megtagadta a kormányzatnak azt a kérését, hogy azonnal helyezzék hatályon kívül James Robart seattle-i bírónak a beutazási tilalom felfüggesztésére vonatkozó ítéletét. A fellebbviteli törvényszék egyúttal jelezte: várja Washington és Minnesota szövetségi tagállamok, valamint a szövetségi kormány jogi érveit az ügyben. Az igazságügyi minisztérium helyi idő szerint hétfő este 6-ig juttathatja el beadványát a bíróságra.

Donald Trump január 27-én azonnali hatállyal 90 napra megtiltotta hét, muzulmán többségű ország – Szíria, Irak, Irán, Szudán, Líbia, Szomália és Jemen – állampolgárainak beutazását, határozatlan időre felfüggesztette a szíriai menekültek befogadását, és 120 napra befagyasztotta a teljes amerikai menekültbefogadási programot.

Pénteken James Robart seattle-i szövetségi bíró ideiglenesen felfüggesztette a rendelet alkalmazását. Az azonnali hatályú döntés országos érvényű. Robart elutasította a kormány jogi képviselőinek azt az érvelését, hogy az államok nem támadhatják meg az elnöki rendeletet. A keresetet Washington és Minnesota nyújtotta be arra hivatkozva, hogy a tilalom súlyos károkat okoz.

Az Egyesült Államok határain, repülőterein Robart bíró döntése és az amerikai külügyminisztérium, valamint a belbiztonsági tárca azt megerősítő nyilatkozata óta ugyanúgy zajlik az utazók beléptetése, mint Trump rendelete előtt. Az érvényes vízummal rendelkezők újra beutazhatnak az Egyesült Államokba, és a lehetőséggel sokan élnek, akiket az elnöki rendelet miatt érvényes papírjaik ellenére sem engedtek felszállni az Amerikába tartó járatokra.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »