A feszültségek enyhítéséről tárgyalt Szerbia és Koszovó

A kétoldalú feszültségek enyhítéséről, valamint a kapcsolat normalizálását célzó tárgyalások folytatásáról állapodtak meg Szerbia és Koszovó vezetői kedd este Brüsszelben.

A szerb sajtó szerdai beszámolói szerint a találkozó után Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette: bizakodásra adnak okot a megbeszélésen elhangzottak.

A szerb és a koszovói fél azért ült tárgyalóasztalhoz kedden, hogy folytassa a 2013-ban uniós közvetítéssel megkezdett párbeszédet. A helyzet komolyságát jelzi az államfők részvétele, ami eddig csak néhány alkalommal fordult elő. Szerbiát Tomislav Nikolic államfő és Aleksandar Vucic kormányfő, Koszovót pedig Hashim Thaci államfő és Isa Mustafa miniszterelnök képviselte.

Aleksandar Vucic a megbeszélést követően a helyszínen kijelentette: a felek megállapodtak abban, hogy felhagynak a felelőtlen viselkedéssel és a provokatív hangvétellel, Isa Mustafa azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a szerb felet Koszovó területi integritásának tiszteletben tartására kérték.

Koszovóban felháborodást keltett, hogy Szerbia január közepén előzetes egyeztetés nélkül vonatot indított Belgrádból a szerbek lakta Észak-Koszovóba, a szerelvényt pedig a szerb zászló színei, valamint a „Koszovó Szerbia (része)” felirat díszítette. Pristina azt is sérelmezte, hogy a hónap elején szerb elfogatóparancs alapján fogták el a francia hatóságok Ramush Haradinaj volt koszovói kormányfőt, Belgrád pedig a politikus kiadatását kérte Párizstól.

A koszovói ellenzék a szerb lépések után a Belgrád-Pristina párbeszéd felfüggesztését követelte, ám a vezető politikusok úgy döntöttek, mindkét ország érdekeit a tárgyalások folytatása szolgálja a legjobban. A keddi találkozó előtt Hashim Thaci koszovói elnök arról beszélt, elérkezett az ideje annak, hogy lezárják a szerb-koszovói tárgyalások utolsó fejezetét, a legjobb megoldás pedig szerinte az lenne, ha Belgrád elismerné Pristina függetlenségét. A belgrádi politikusok mindazonáltal ismét leszögezték: Szerbia erre soha nem lesz hajlandó.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek