Kolumbia az ország egyetlen aktív gerillaszervezetével kezdeményez béketárgyalást

A kolumbiai kormány és a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) nevű gerillaszervezet pénteken Ecuadorban találkozott, hogy felvegye a kapcsolatot a béketárgyalások kezdetéről szóló szombati egyeztetések előtt – jelezték az érintett felek.

Az ELN a Twitteren “rövidként, de nagyon pozitívként” jellemezte a titkos helyszínen, zárt ajtók mögött zajlott találkozót.

A hivatalos béketárgyalásokat október 27-e óta halogatják. Juan Manuel Santos kolumbiai elnök a párbeszéd elindítását Odín Sánchez, a lázadók által áprilisban túszul ejtett ex-képviselő szabadon engedéséhez kötötte. Az ELN saját részéről két gerillájának kért kegyelmet.

A szombati megbeszélésen a várakozások szerint kitűzik majd a béketárgyalások megkezdésének végleges időpontját. A megbeszélések első fordulójának Ecuador biztosít helyszínt, míg a többi találkozóra a békefolyamatban érintett országok valamelyikében, azaz Brazíliában, Kubában, Chilében, Norvégiában vagy Venezuelában kerül sor.

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) után az ország második legnagyobb gerillaszervezetének számító ELN becslések szerint 1500-2000 harcossal rendelkezik. A FARC gerilláival kötött béke óta az ELN az egyetlen aktív lázadócsoport a latin-amerikai országban, amely ugyancsak 1964 óta folytat fegyveres harcot a bogotái kormány ellen. A kolumbiai polgárháborúban 260 ezren vesztették életüket, 60 ezren eltűntek és 6,9 millióan kényszerültek elhagyni otthonukat.

Még több cikkünk a Veszélyzónából itt.

Forrás: MTI

Friss hírek

Két hónapos csúcsa közelében forog a DAX

Kedvező ma a hangulat az európai tőzsdéken, amit az egészségügyi, illetve az utazási és szabadidős szektorok papírjainak emelkedése vezet. A friss GDP-adatok azt mutatták, hogy a brit gazdaság a vártnál kevésbé esett vissza a második negyedévben, ennek ellenére a brit gazdaság kilátásai továbbra is gyengék.

Read More »

Egyhavi csúcson járt ma az euró

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon. Az eurót a dollárral szemben ismét 1,03 felett jegyzik, ami egy hónapos csúcsot jelent. A dollár árfolyamának gyengülése a vártnál alacsonyabb amerikai inflációs adatok miatt következett be.

Read More »