Előkészületben a Trump-Putyin találkozó

Donald Trump megválasztott amerikai elnök a The Wall Street Journal című lapnak adott interjújában bejelentette, hogy találkozót tervez Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, s egyúttal sejtetni engedte azt is, hogy visszavonhatja az Oroszország ellen Barack Obama által decemberben hozott szankciókat.

Trump egyórás interjút adott a konzervatív napilapnak, amely helyi idő szerint pénteken este internetes oldalán részleteket közölt belőle. A megválasztott elnök a többi között arról beszélt, hogy “bizonyos ideig” fenntarthatja az Oroszország-ellenes szankciókat, de hangsúlyozta: “ha kijövünk egymással és Oroszország tényleg segít nekünk, akkor miért kellene bárkinek is szankciókat alkalmaznia olyasvalaki ellen, aki nagyszerű dolgokat tesz?”. Bejelentette: felkészült arra, hogy valamikor a január 20-án tartott beiktatási ünnepsége után találkozzék Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. “Megértem, hogy ők szívesen találkoznának velem, és ez számomra abszolút rendben is van” – fogalmazott.

Trump – akit néhány nap múlva iktatnak be hivatalába – utalt arra is, hogy a terrorellenes küzdelemben, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet legyőzésében számít az együttműködésre Moszkvával.

  • A szíriai béketárgyalásokra is meghívták Trump küldöttségét
Oroszország meghívta a Donald Trump megválasztott amerikai elnök leendő kormányzatának küldöttségét a kazahsztáni Asztanában tartandó Szíria-közi béketárgyalásokra, megkerülve a távozó Barack Obama elnök irányítása alatt álló adminisztrációt – írta a The Washington Post pénteki számában.

A lap az értesülést az átmenetet lebonyolító Trump-csapatban lévő forrásra hivatkozva írta, továbbá kiemelte, hogy a Barack Obama amerikai elnök vezette kormányzatot “hangsúlyozottan kizárták” a meghívottak köréből a január 23-án a kazah fővárosban rendezendő találkozóról, amelyet Oroszország szervez Szíriával, Törökországgal és Iránnal közösen.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy vajon fenntartja-e az elmúlt évtizedekben az amerikai politikát jellemző “egy Kína-politikát”. vagyis Tajvant nem ismeri el önálló entitásként, Trump hangsúlyozta: “minden kérdés a tárgyalóasztalon van, köztük ez is”. Az Egyesült Államok mostanáig magáévá tette azt a kínai álláspontot, miszerint egyetlen Kína van, s Tajvan ennek része. A leendő elnök leszögezte: Kínával kapcsolatos döntését befolyásolja majd, hogy sikerül-e változást elérni Kína kereskedelmi- és árfolyam-politikájában. Hozzátette: nem az ezzel kapcsolatos döntések meghozatalával kezdi a munkát a Fehér Házban, előbb tárgyalni akar a kínaiakkal.

Pénteken került napvilágra az információ, miszerint Trump leendő nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn altábornagy az elmúlt hetekben felvette a kapcsolatot a Washingtonban akkreditált orosz nagykövettel – ezt egyes sajtóorgánumok úgy értékelték, hogy máris folynak az előkészületek a szorosabb amerikai-orosz viszony kialakítására, de például Nancy Pelosi, a demokraták képviselőházi frakciójának vezetője azt nyilatkozta: mi sem természetesebb, hogy egy-egy ország nagykövete találkozzék a fogadó ország politikusaival.

Forrás: MTI / AFP

Felkapott hírek

Friss hírek