A szíriai kormány készen áll az újabb harcokra

Damaszkusz készen áll a nyílt harcra Idlíb tartományban, ahova megbékélési egyezmények értelmében lázadók ezreit engedte távozni a kormány az utóbbi hónapokban – jelentette ki Ali Haider, a szíriai rezsim megbékélési minisztere a Reuters hírügynökségnek adott interjújában.

A szíriai megbékélési miniszter felügyelte azokat az úgynevezett helyi megbékélési egyezményeket, amelyeknek értelmében a felkelők feladták területeiket, cserébe azért, hogy a kormány garantálta a szabad távozásukat a nagy részt felkelőcsoportok – köztük a szélsőséges Ahrar as-Sám és a korábban Dzsabhat an-Nuszra néven ismert Dzsabhat Fatah as-Sám – kezén lévő Idlíb tartományba.

A lázadócsoportok kezén lévő Kelet-Aleppó kiürítése is hasonló megállapodás keretében zajlott, a kormányerők több ezer fegyverest és családjaikat szállítottak el buszokkal az észak-szíriai városból Idlíb határára. Haider közölte: arra számít, hogy a következő hónapokban párhuzamosan a hadsereg előrenyomulásával több ezer embert szállítanak Idlíbbe a Damaszkusz környéki felkelő területekről.

A megbékélési miniszter azonban leszögezte: a kormány nem engedheti meg, hogy az Aleppótól nyugatra fekvő tartomány „a végtelenségig” felkelők ellenőrzése alatt maradjon. Ha nem jön létre egy nemzetközi megállapodás, amely megoldást talál a fennálló helyzetre, Damaszkusz kénytelen lesz harcba szállni az idlíbi felkelőkkel – mondta. Emlékeztetett, hogy a szíriai állam már korábban is világossá tette, hogy nem adja fel az ország egyetlen darabját sem.

A szíriai főváros környékén fekvő, évekig ostromgyűrűbe zárt Daraja külvárost augusztusban adták fel a felkelők, akiket a kormányerők szervezte evakuálások jelképévé vált „zöld buszokkal” szállítottak Idlíbbe. A Reuters hírügynökség szerint azóta megnőtt a Damaszkusz környéki megbékélési egyezmények száma.

A miniszter közölte: az aleppói felkelőket leszámítva mintegy 10 ezer fegyverest szállítottak Idlíbbe, és még ugyanennyire számít az idei év első felében, ha létrejön a megbékélés a damaszkuszi külvárosokban, valamint a déli Deraa és el-Kuneitra tartományokban. Haider az interjúban Szaúd-Arábiát okolta azért, mert késlekednek a megállapodások a felkelőkkel a Damaszkusz keleti szomszédságában lévő Dúmában és Kelet-Gútában, ahol a legjelentősebb csoport a Rijád támogatta Dzsais al-Iszlám. A Bassár el-Aszad elleni felkelés legnagyobb támogatói Szaúd-Arábia, Katar, Törökország és az Egyesült Államok – mondta a szíriai politikus.

A megbékélési miniszter kitért a felkelőcsoportok uralta Barada-völgy térségére is, amelyben jelenleg heves harcok zajlanak – közölte, hogy ott is hamarosan megbékélési egyezmény jöhet létre. A Damaszkusztól északra fekvő terület az utóbbi két hétben került reflektorfénybe, ugyanis innen ered a szíriai fővárost vízzel ellátó Barada-folyó.

Damaszkuszban két hete nincs víz, mert a várost és környékét ellátó forrást üzemanyag szennyezte be. A szemben álló felek egymást vádolják a szennyezéssel. A szíriai kormány és szövetségesei az újév előtt megkötött tűzszünet ellenére hadműveletet indítottak a terület ellen, hogy kiszorítsák onnan a felkelőket. A kormány szerint a régió nem szerepel a tűzszüneti megállapodásban. A felkelők szerint a völgy elleni támadással bizonyítja, hogy a kormány nem tartja tiszteletben a fegyvernyugvást.

Forrás: MTI / Reuters

Friss hírek