Obama: Lesz válasz a hackertámadásokra

Washington válaszolni fog az elnökválasztás alatt történt külföldi hackertámadásokra – mondta Barack Obama amerikai elnök az amerikai közszolgálati rádióban helyi idő szerint csütörtökön.

Mindahányszor, amikor egy külföldi kormány megpróbál beavatkozni egy amerikai választásba, a nemzetnek „cselekednie kell, és cselekedni is fogunk” – mondta Obama az NPR Newsnak.

A múlt héten kiszivárgott hírszerzési jelentések szerint internetes támadások révén Oroszország beavatkozott a novemberi amerikai elnökválasztás kampányába. Donald Trump, a Republikánus Párt színeiben megválasztott amerikai elnök egy vasárnapi tévéinterjúban nevetségesnek nevezte a hírszerzési jelentéseket, amelyek szerint Moszkva hackertámadásokkal az ő érdekében beavatkozott a kampányba.

Az Egyesült Államok az „általa választott időben és helyen” fog választ adni – mondta Obama az NPR-nek. A válasz egy része kifejezett és nyilvános lesz, másik része nem – tette hozzá, majd azt is hozzáfűzte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel „közvetlenül is beszélt” arról, hogyan vélekedik erről a témáról.

Ben Rhodes, Obama helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója az MSNBC adónak nyilatkozva arra utalt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök tudott a hackertámadásokról. „Nem hiszem, hogy ilyen következménnyel járó dolgok történnének az orosz kormányban anélkül, hogy Vlagyimir Putyin tudna róluk” – mondta.

A kiszivárgott információ szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) úgy véli: Moszkva hackertámadásokkal nem csupán a demokráciába és a választási rendszerbe vetett közbizalmat akarta aláásni, hanem a Demokrata Párt elnökjelöltje, Hillary Clinton esélyeit rontva akarta elősegíteni, hogy Donald Trump győzzön az elnökválasztáson. Az amerikai hírszerző szervezetek egyike sem tett ezt az állítást megerősítő vagy cáfoló nyilatkozatot.

Az amerikai NBC hírtelevízió névtelen hírszerzési forrásokra hivatkozva csütörtökön azt jelentette, a hírszerzés szerint „nagy bizalommal” megállapítható, hogy magának Vlagyimir Putyinnak is köze volt a hackertámadásokhoz.

Trump és támogatói azonban úgy vélik, az orosz internetes beavatkozásokról szóló hírek terjesztésével a demokraták alá akarják ásni a megválasztott elnök győzelmének érvényességét.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »