Ismét a szíriai kormány kezében Aleppó óvárosa

A szíriai kormányerők és szövetségeseik szerda reggelre teljesen visszafoglalták Aleppó óvárosát, néhány órával azután, hogy a felkelők kivonultak onnan – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet, amely kiterjedt aktivistahálózattal rendelkezik a háború dúlta közel-keleti országban.

A hadsereg gyors térnyerése részeként kedden kezdett el benyomulni az óvárosba. Ennek az előretörésnek az eredményeként vesztették el a felkelők az elmúlt két hétben az általuk 2012 óta ellenőrzött keleti városrész kétharmadát. A felkelők az óvárosból Aleppó délkeleti peremére vonultak vissza. Az OSDH szerint a kormányerők így Kelet-Aleppónak már a háromnegyedét tartják az ellenőrzésük alatt. A damaszkuszi rezsim erői kedden napközben elfoglalták az észak-szíriai nagyváros stratégiailag fontos as-Saar negyedét, majd a város nemzetközi repülőteréhez vezető főutat. E harcok során a városrészben 15 ember halt meg, köztük egy gyerek, a kormányerők ellenőrizte nyugatiban pedig 11 ember, köztük három gyerek.

Néhány felkelőparancsnok tagadta azt a jelentést, miszerint egy alku keretében hagyták el az óvárost, még ha John Kerry amerikai külügyminiszter azt állította is, hogy tárgyalások folytak ilyenről, és a felkelőknek „választaniuk kellett”.

A kormányerők aleppói offenzívájának november 15-i kezdete előtt mintegy 250 ezer ember élt az észak-szíriai város keleti részében. Az OSDH szerint azóta legalább 80 ezer ember menekült el onnan. Ezek az emberek vagy a kormányerők vagy a kurd harcosok ellenőrizte városrészekben kerestek menedéket – mondta Rámi Abder-Rahmán, az angliai székhelyű OSDH vezetője. Hozzátette, hogy ebben a számban nincsenek benne azok, akik olyan városrészbe menekültek, amely még a lázadók kezén van.

Eközben az orosz védelmi minisztérium szerdán bejelentette, hogy meghalt Aleppóban egy orosz ezredes, aki tanácsaival segítette a kormányerőket. Ruszlan Galickij már napokkal ezelőtt megsebesült a lázadók egyik tüzérségi lövedékétől, és egy helyi kórházban belehalt sebesüléseibe. Ő volt az egyik legmagasabb rangú orosz katona, aki Oroszország szíriai beavatkozásának 2015 szeptemberi kezdete óta meghalt a közel-keleti országban. Vele a héten már a harmadik orosz halt meg Szíriában: korábban két nővér lett egy becsapódó rakéta áldozata egy rögtönzött aleppói katonai kórházban.

Az AFP francia hírügynökség értesülése szerint szerdán vagy csütörtökön Hamburgban tárgyal Szíriáról John Kerry amerikai külügyminiszter és orosz hivatali kollégája, Szergej Lavrov.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »