Közeledik az EU Kubához, Castro halála fordulópont lehet

Határozatot hozott kedden az európai uniós tagországok kormányait tömörítő tanács az EU és Kuba közötti politikai párbeszéd és együttműködés előmozdítását célzó egyezmény aláírásáról, amely a várakozások szerint új fejezetet nyithat a felek kapcsolatában.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a döntést úgy kommentálta: „az EU készen áll arra, hogy az új megállapodás keretében támogassa Kubát a gazdasági és társadalmi modernizációban”.

Sajtókommentárok szerint a tárcavezetők a határozattal visszavonták azt a korábban elfogadott döntést, amelynek értelmében az Európai Unió a kubai demokratikus változásokhoz kötötte a kétoldalú viszony javítását.

A megállapodást a tervek szerint jövő hétfőn alá is írják az uniós külügyminiszterek tanácskozásán, amelynek egy részén a kubai diplomácia vezetője, Bruno Rodríguez Parrilla is jelen lesz.

Az egyezmény újabb sikert jelent a kommunista vezetésű Kuba számára, amely 2014 óta sokat javított nemzetközi pozícióin: enyhülés következett be az Egyesült Államokhoz fűződő fagyos viszonyában, és tavaly év végén megállapodott az úgynevezett Párizsi Klubbal a külföldi kormányoktól kapott hitelei kétharmadának – mintegy 4 milliárd dollárnak – a törléséről.

Egyes szakértők szerint a kubai forradalom „atyjának” számító Fidel Castro novemberi halálával tovább mérséklődhet a szigetország nemzetközi elszigeteltsége.

„Valódi fordulóponthoz érkeztünk az Európai Unió és Kuba közötti kapcsolatok terén. Olyan szorosabb és konstruktívabb partneri viszony kialakítására törekszünk, amely méltón tükrözi az Európát és Kubát összekötő erős történelmi, gazdasági és kulturális kötelékeket” – mondta Mogherini.

A tanács tájékoztatása szerint az egyezmény új jogi keretet teremt majd az Európai Unió és Kuba közötti kapcsolatok számára, annak értelmében a felek megerősítik a politikai párbeszédet, szorosabbra fűzik a kétoldalú együttműködést és együttesen lépnek fel multilaterális fórumokon.

A megállapodás célja a kubai gazdasági és társadalmi átmenet támogatása. Elősegíti a párbeszédet és az együttműködést a fenntartható fejlődés, a demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartásának ösztönzése, valamint a globális kihívásokra adott közös megoldások kidolgozása céljából – írták a közleményben. Az egyezmény szövegét továbbították az Európai Parlamentnek, annak egyetértését kérve a megállapodás megkötéséhez.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »