A szankciók feloldását várják Trumptól az oroszok

Londoni pénzügyi elemzők szerint valószínűleg a gazdasági és pénzügyi szankciók feloldását várják Donald Trumptól, a januárban hivatalba lépő következő amerikai elnöktől az orosz piacok, amelyek a globális feltörekvő térségen belül a legjobb teljesítményt nyújtották novemberben.

A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics szakértői azonban azt is hangsúlyozzák szerdán összeállított helyzetértékelésükben, hogy az orosz piacok látványos fellendülését hajtó remények idő előttinek is bizonyulhatnak. A ház kimutatása szerint az orosz tőzsdei árfolyamok rubelben számolva átlagosan 5 százalékkal emelkedtek november eleje óta.

Az orosz piaci erősödés volt a fő hajtóereje annak is, hogy a Morgan Stanley Capital International (MSCI) globális indexszolgáltató feltörekvő európai részvényeket követő súlyozott árfolyammutatója (MSCI Emerging Europe) az év eddigi szakaszában túlteljesítette a szélesebb merítésű feltörekvő piaci indexet (Emerging Markets Index) és a fejlett piacokat követő árfolyamindexet.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A Capital Economics londoni elemzői szerint az orosz tőzsdék és az orosz szuverén dollárkötvények felülteljesítése mögött az a piaci várakozás állhat, hogy Trump megválasztásának egyik eredménye az Oroszország elleni amerikai szankciók feloldása lesz. Nem történt ugyanis olyan változás az orosz reálgazdasági kilátásokban, amely ekkora hatást gyakorolhatott volna az orosz befektetési termékek piaci teljesítményére, az olajárak pedig, amelyek általában az orosz piaci mozgások elsődleges hajtóerői, novemberben alacsonyabbak voltak, mint októberben, az amerikai elnökválasztás előtt.

A Capital Economics elemzői szerint azonban az orosz piaci szereplők derűlátása eltúlzottnak is bizonyulhat. Jóllehet az valószínű, hogy Donald Trump elnöksége alatt javulnak Oroszország és az Egyesült Államok kapcsolatai, nem biztos viszont, hogy Trump a legfontosabb feladatai közé sorolja majd a szankciók feloldását.

Mindemellett ha az amerikai szankciókat végül fel is oldják, nem magától értetődő, hogy ennek jelentős vagy hosszan tartó piaci hatása lesz. Amikor a szankciókat bevezették, azt az orosz tőzsdék rövid visszaesése követte, de a piacok hamar ledolgozták e veszteségeket – hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői. Hozzátették: korábbi becsléseik szerint az orosz dolláradósság-papírokat 40-50 bázispont szankciós hozamfelár terhelte, ám ez a hozamprémium azóta hozzávetőleg a felére csökkent.

Más nagy londoni házak sem tekintik biztosnak, hogy Trump törli a Moszkva ellen foganatosított amerikai szankcióintézkedéseket. A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői erről összeállított helyzetértékelésükben 35 százalékra taksálták annak az esélyét, hogy az Egyesült Államok 2017-2018-ban feloldja az Oroszország elleni szankciókat.

A ház szerint amerikai támogatás nélkül nehezebb lenne a párhuzamosan életbe léptetett EU-szankciók fenntartása is, és még nehezebben lehetne egyetértésre jutni esetleges újabb nyugati szankciókról például az ukrajnai vagy a szíriai konfliktusok ügyében. A cég szerint a szankciók feloldása vagy enyhítése valószínűleg nem okozná e konfliktusok azonnali eszkalálódását, de hosszabb távon potenciálisan gyengülhetne Ukrajna nyugati politikai támogatása. A Morgan Stanley londoni elemzői is hangsúlyozták azonban, hogy mindez nem az alapeseti előrejelzési forgatókönyvük.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »