Michigan és Pennsylvania lehetnek a győzelem kulcsa

A kampány hajrájában, két nappal a voksolás előtt Michigan és Pennsylvania államok megnyeréséért folyik a küzdelem az amerikai elnökválasztás jelöltjei között.

A vasárnap délelőtt szokásos televíziós politikai vitaműsorokban megszólaló demokrata párti és republikánus politikusok egyöntetűen Michigant és Pennsylvaniát emlegették mint a győzelem szempontjából kulcsfontosságú államokat.

Reince Priebus, a Republikánus Országos Tanács elnöke (pártelnök) például az ABC televízió Ez a hét című műsorában azt mondta: „Ha megnyerjük Michigant, vége a választásnak”. Majd hozzátette: „Ha egy pillantást vetünk Michiganre, látjuk, hogy onnan kiszervezték a munkahelyeket Kínába és Mexikóba, és most nincs munka, de ha az emberek azt akarják, hogy a dolgok jobban menjenek, akkor Donald Trump víziója kínálja nekik a jobb megoldást”. A RealClearPolitics által közölt felmérések többsége szerint azonban Michiganben nem a republikánus elnökjelölt, hanem demokrata párti riválisa, Hillary Clinton vezet 48:43 arányban. Priebus vendége volt a CBS televízió Szemben a nemzettel című műsorának is. Ott azt hangsúlyozta, hogy „sok meglepetés lesz a végén”. Pennsylvaniát, Coloradót és Wisconsint említette mint olyan államokat, amelyek „végül felszállnak a mi vonatunkra”.

John Podesta, Hillary Clinton kampányának vezetője ugyanakkor úgy látja: Clintonnak van esélye, hogy megnyerje Michigant. Podesta az ABC televízónak adott interjújában beszélt erről, s azt fejtegette, hogy ha megnyerik Nevadát, és Michigannek csak egy része voksol a demokrata párti jelöltre, a választást akkor is Hillary Clinton nyeri meg. „Több mint 270 elektorunk lesz” – jósolta a kampányfőnök. A bonyolult amerikai választási rendszer alapján az elnökséghez 270 elektor támogatása szükséges az 538 közül.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Ed Rendell demokrata párti politikus, Pennsylvania volt kormányzója egy rádióinterjúban azt fejtegette, hogy Pennsylvania és Florida Hillary Clitnon mellett dönt majd, míg Pat Buchanan republikánus politikus, a Fehér Ház volt kommunikációs vezetője szerint Donald Trumpnak van esélye arra, hogy megnyerje az elnökválasztást. Buchanan szintén egy rádiós műsorban beszélt erről.

Az ABC televízió megszólaltatta Nate Silvert, a viszonylag pontos előrejelzéseiről ismert közvélemény-kutatót, aki azt mondta, hogy Hillary Clinton „nincs fantasztikusan biztonságos helyzetben”, de több mint 67 százalékos esélyt jósolt arra, hogy Clinton nyeri az elnökválasztást. Silver szerint a választási térkép nem olyan kedvező a demokraták számára, mint négy évvel ezelőtt volt, Barack Obama jelenlegi elnök újraválasztásakor, ugyanakkor Clintonnak már majdnem megvan a sikerhez szükséges – 270 elektoros – támogatása.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »