Csúnya hétvégéje volt Clinton kampánygépezetének

Nem volt jó hétvégéje Hillary Clinton elnökjelöltnek, újabb bizonyítékok kerültek elő az e-mail botrány ügyében, továbbá kiderült, hogy a házaspár engedélyek nélkül újítja fel egyik villáját, azaz gyakorlatilag semmibe veszik a törvényeket.

James Comey, az FBI igazgatója pénteken este arról tájékoztatta a képviselőket és a szenátorokat, hogy munkatársai – miközben egy ettől független ügyön dolgoztak – új elektronikus levelekre bukkantak, amelyek kapcsolódnak a Clinton-féle e-mailek korábbi vizsgálatának ügyéhez. Közlése szerint az FBI-nak át kell néznie ezeket a leveleket is, hogy megállapítsák, tartalmaznak-e titkosított információkat, azaz újra vizsgálódni kezdenek az e-mailek ügyében is.

Comey arról nem tájékoztatta a törvényhozókat, hogy hol és hogyan találták meg a leveleket, s várhatóan mennyi ideig tart majd az átvizsgálásuk, ugyanakkor a New York Times információi szerint az újabb bizonyítékok Anthony Weiner telefonjáról származnak, akinek felesége Huma Abedin, Hillary Clinton egyik vezető tanácsadója. Abedin és Weiner épp nincsenek túl jó viszonyban, az FBI nyomozásának – azaz a Clinton e-mailektől független ügynek – alapja ugyanis az, hogy Weiner egy 15 éves lánynak küldött SMS-eket.

James Comey júliusban még úgy foglalt állást, hogy Hillary Clinton ugyan hibát követett el, amikor külügyminiszterként nem a hivatali email-fiókját, hanem a magánszerverét használta hivatalos levelezésre, de nem bizonyítható, hogy titkosított információk kerültek volna nyilvánosságra, így az FBI nem is javasolt vádemelést az igazságügyi minisztériumnak. Ezt most azzal egészítette ki, hogy jelenleg még nem tisztázott, hogy az újabb e-mailek szignifikánsak-e, de fontosnak tartotta tájékoztatni a bizottságot az új fejleményekről.

Újabb törvénysértés Clintonéknál

Ha az e-mail botrány újraindítása nem lett volna elég nagy csapás Clintonéknak a hétvégére, egy újabb, kevésbé fajsúlyos, de annál inkább elgondolkodtató ügy is kipattant, kiderült ugyanis, hogy a Clinton házaspár engedélyek nélkül építkezik.

Hillary Clinton és férje, Bill Clinton volt elnök augusztusban több mint egymillió dollárért megvásárolta a New York melletti Chappaquában lévő villájuk melletti ősparkos, tágas villát is, és nekilátott az új ház teljes átalakításának. A házaspár azonban a szükséges építési engedélyeket nem szerezte be.

Az építési hatóság felügyelője a New York Postnak elmondta, hogy névtelen bejelentés érkezett a munkálatokról, s amikor kiszállt ellenőrzésre, észlelte a nagyszabású építkezést.

Október 17-én levélben értesítette a demokrata párti elnökjelöltet és férjét, hogy törvényt sértettek. A levélhez csatolt egy dokumentumot is, amelyben közli: az egyik alvállalkozó tudatta vele, hogy Clintonék közölték, nagyon sietnek az átalakítással, mert Hálaadás ünnepére az új villának készen kell lennie.

“Ez rendben van, de azért üdvös lenne, ha beszereznék az építési engedélyeket” – mondta az alvállalkozó washingtoni cég képviselőjének Maskiell, és hozzátette: nem állíttatja le az építkezést, ha pótlólag beszerzik a szükséges engedélyeket. Péntek estig csak a villanyszerelési és fűtésszerelési munkákra szóló engedélyek érkeztek meg – mondta el a New York-i lap munkatársának az építési hatóság felügyelője. Hozzátette, hogy a Clinton-házaspár több ezer dolláros büntetésre számíthat, mert semmibe vette a törvényt.

Az esettel több helyi lap és televíziós csatorna is foglalkozott, a The New York Times pedig megjegyezte: “egyesekben az az érzés alakulhat ki, hogy Clintonékra nem érvényesek a törvények”.

Forrás: Marketwatch / MTI

Friss hírek

Katonákkal pótolják a brit kamionsofőröket

A Brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint a kamionsofőrök összesített száma a korábbi 305 ezerről 235 ezerre csökkent az elmúlt egy évben. A sofőrhiány súlyos ellátási gondokat okozott az üzemanyag-ellátásban, így ideiglenesen a katonaságból irányítanak át sofőröket.

Read More »

Kamatemelésre készül a brit jegybank

A Bank of England kormányzója szerint a kereslet a vártnál kisebb mértékben terelődött át az árukról a szolgáltatásokra a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak múltával - ez azért lenne fontos, mert a szolgáltatási szektor állítja elő a brit hazai össztermék hozzávetőleg 80 százalékát. Eközben viszont csúcsra futott az infláció.

Read More »

Hétindító elemzés: euró-dollár, Nasdaq és arany

A mai videóban az EUR/USD, az US100, azaz a Nasdaq index és az arany ármozgásai szerepelnek. A Nasdaq egy rendkívül szép, a Surf vonalak által visszaigazolt piaci mozgást hajtott végre. Az egyes zónából való kitörés fellendülést hozhat az amerikai index grafikonján, tehát az elit százas támadhatja a hármas zónát.

Read More »