Kanada után jön a transzatlanti kereskedelmi megállapodás

A sokat vitatott kereskedelmi megállapodás az Európai Unió és az Egyesült Államok között nem „halott ügy”, sőt a tárgyalások folytatódnak a novemberi elnökválasztás után – mondta az EU kereskedelmi biztosa, Cecilia Malmström szombaton.

Az ehhez hasonló, az EU és Kanada között kötendő szabadkereskedelmi egyezményt (CETA) végre valahára aláírják vasárnap, mivel a vallon parlament végül megszavazta a támogatást. Szakértők attól tartottak, hogy a CETA kudarca ellehetetlenítette volna az Egyesült Államokkal, illetve Japánnal készülő uniós szabadkereskedelmi megállapodásokat is. Annak ellenére, hogy Paul Magnette vallon kormányfő elmondása alapján a belga régió nem megy bele további engedményekbe a transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerség (TTIP) kapcsán, Malmström úgy gondolja, a munkálatok tovább fognak folyni az ügyben az új amerikai vezetéssel.

„A TTIP nem veszett fejsze nyele, ám még nem tekinthető megállapodásnak. Az amerikai elnökválasztás miatt természetesen szünetelni fognak a tárgyalások, ám az új kormányzattal folyatódnak majd” – mondta az uniós biztos.

Mind a CETA, mind a TTIP esetében az ellenzők attól tartanak, hogy az egyezmény általános deregulációt von majd maga után és korlátozza a nemzeti kormányok mozgásterét.

Washington és Brüsszel remélte, hogy még Barack Obama elnök hivatali ideje alatt megköthetik a megállapodást, de most már mindkét fél úgy látja, hogy ez nem fog megtörténni január előtt. Néhány európai politikus sürgette is a TTIP-tárgyalások leállítását, hogy majd az elnökválasztás után egy átláthatóbb, világosabb célokat kitűző egyezményről kezdjenek megbeszéléseket a felek.

Malmström szerint a kanadai tárgyalások tanulsága segíthet abban, hogy az Egyesült Államokkal gördülékenyebben menjen az egyezkedés. „A tapasztalatok és eljárások, melyeket a CETA-val kapcsolatban végigjártunk, tükröződni fognak a TTIP-tárgyalások során is” – mondta az uniós biztos.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »