A Nyugat azonnali tűzszünetet akar Jemenben

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia azonnali és feltétel nélküli tűzszünetre szólította fel az Irán által támogatott húszikat és a jemeni kormányt, hogy véget érjen az erőszak.

Az amerikai haditengerészet egyik parancsnoka azt mondta szombaton, hogy ismét több rakétát lőttek ki Jemen lázadók által uralt területéről, megint egy amerikai rombolóhajót véve célba a Vörös-tengeren. A rakéták közül szerencsére egyik sem ért célba. A rakétatámadás a harmadik volt egy héten belül, melyet a USS Mason rombolóhajó és más amerikai hadihajók ellen elkövettek.

John Kerry amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy ha a jemeni szembenálló felek elfogadják a fegyverszünetet, akkor az ENSZ jemeni különmegbízottja, Ismail Ould Cheikh Ahmed azonnal kidolgozza a részleteket, hogy ez mikor és milyen módon lépjen hatályba.

„Most van itt az ideje a feltétel nélküli tűzszünet megkötésének, hogy azután rögtön a tárgyalóasztal mellé lehessen ülni” – nyilatkozta Kerry az újságíróknak. Hozzátette: „Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, hogy az erőszaknak sürgősen véget kell vetni az országban”. Kerry Boris Johnson brit külügyminiszter meghívására vasárnap Londonban tárgyalta meg az ügyet Nagy-Britannián kívül Franciaország, Németország és a konfliktusövezet több országának külügyminisztereivel.

„A lehető leggyorsabban kell cselekedni a fegyverszünet ügyében, azaz lehetőleg már hétfő-kedden” – mondta Kerry. Az ENSZ különmegbízottja elmondása szerint kapcsolatban áll a húszik vezetőjével, valamint Abd-Rabbu Mansour Hadi elnök kormányával is, és reméli, „egyértelmű megállapodás” születhet a tűzszünetről az elkövetkező napokban. Johnson szerint a jemeni konfliktus „egyre inkább a nemzetközi figyelem középpontjába kerül, a rengeteg haláleset pedig elfogadhatatlan”.

A találkozón szó esett a szíriai válságról is. Az amerikai külügyminiszter szerint “Nyugaton senkinek semmi kedve” ahhoz, hogy hadba vonuljon Szíria miatt, ezért a szíriai válság egyetlen rendezési módja a diplomácia.

  • Korábban írtuk:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »