15 év alatt megduplázódott a világ adósságállománya

Az IMF legújabb jelentése szerint a világ teljes adósságállománya 2015-re 152 billió dollárra nőtt, ami több, mint kétszeres növekedést jelent a 2000-ben mért adatokhoz képest.

Ez a hatalmas adóssághegy a világ teljes GDP-jének 225%-át teszi ki, így a GDP-arányos adósságmutató szintén masszív növekedést mutat, hiszen 2002-ben még “csak” 200%-on állt ez az érték, ami azt jelzi, hogy a gazdasági növekedés nem tud lépést tartani a a hitelezés mértékének növekedésével.

Bár az IMF jelentésében hangsúlyozza, hogy nincs egyértelmű meghatározás arra vonatkozóan, hogy mennyi adósság számít túl soknak, mégis arra kéri egyes országok kormányait, hogy próbálják kezelhető keretek közé szorítani a a nem kormányzati adósság mértékét, a tartósan alacsony hitelkamatok ugyanis sok vállalatot arra ösztönöztek, hogy túlságosan agresszívan növeljék hitelállományukat.

Bár a kormányzati adósságok csak a teljes adósságállomány mintegy harmadát teszik ki, itt is megfigyelhető az a trend, hogy a pénzügyi krízis idején a kormányok felduzzasztották adósságállományukat, az alacsony inflációs környezet miatt pedig sokkal nehezebb az adósság csökkentése.

A szervezet azt is megjelölte, hogy miben látja a legnagyobb potenciális problémát: a magánadósságok mértéke nem csak a fejlett országokban magas, hanem az olyan, rendszerszinten is fontos fejlődő országokban is, mint Brazília és Kína. 

A Világbank és az IMF hétvégi washingtoni találkozóján az IMF várhatóan ismét amellett fog érvelni, hogy a kormányoknak kell lépniük a nemzeti gazdaságok fellendítése érdekében, mert a jegybankoknak már elfogyott a mozgásterük, a monetáris politika elérte a hatékony működés határát.

Forrás: CNBC

Friss hírek

Piaci körkép: kitörés határán a DAX index

A DAX helyzete nem sokat változott tegnaphoz képest, de van esély az index kitörésére eddigi kereskedési sávjából, miután ismét ennek felső határát teszteli. Ezt a területet az overbalance-szerkezet felső határa is jelöli, így áttörése trendfordulóra utalhat.

Read More »