Európa nem akar hadsereget szervezni

Az európai védelem megerősítését célzó munka nem jelent egyet az európai hadsereg létrehozásával – jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden Pozsonyban az uniós tagországok védelmi minisztereinek informális találkozójának kezdetén.  A találkozón – amelyen Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is jelen volt – egyebek mellett az EU globális kül- és védelempolitikai stratégiája, valamint a kiberbiztonság témáját tűzték napirendre.

Mogherini a találkozó kezdetén leszögezte, hogy az európai védelem megerősítését célzó munka nem jelent egyet az európai hadsereg létrehozásával, éppen ellenkezőleg, az uniós tagországok közti együttműködés erősítésére és hatékonyabbá tételére szolgál, beleértve a NATO-val folytatott együttműködést. Az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő azt mondta, hogy az EU-tagállamok többsége nem gondolkodik európai hadsereg létrehozásában, hanem az unió már most meglévő eszközeinek jobb kihasználását tartja szem előtt.

„A munka nem az európai hadseregről szól. Meglévő eszközeink kihasználásáról szól, hogy a védelem terén megerősítsük európai képességeinket. Ez az, amit az európai polgárok várnak tőlünk” – fogalmazott Mogherini, akinek a nyilatkozatát a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte.

Michael Fallon brit védelmi miniszter ismét egyértelművé tette Pozsonyban, hogy Nagy-Britannia ellenezni fog minden EU-hadsereg vagy uniós NATO-főhadiszállás létrehozására irányuló kezdeményezést, amely aláásná a NATO-t. Az elképzelés Fallon szerint sem élvez többségi támogatottságot az EU-n belül. „Egyetértünk azzal, hogy Európának több erőfeszítést kell tennie, mert terrorizmussal és migrációval szembesül, de rossz döntés lenne egyszerűen megkettőzni és aláásni a NATO-t” – fogalmazott Fallon, és hozzátette, hogy Nagy-Britannia az unióból várható kilépése után is – NATO-tagországként – hozzá fog járulni az európai védelem megerősítéséhez.

A találkozó előtt Ursula von der Leyen német és Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter is azt mondta, hogy nem létezik közös európai hadsereg létrehozására irányuló terv, legalábbis olyan elképzelés, hogy egyforma egyenruhát viselő európai katonák legyenek a kontinensen.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek