Finomhangolják a szlovén adórendszert

A szlovén kormány csütörtöki ülésén döntött a személyi jövedelemadó csökkentéséről és a társasági nyereségadó növeléséről 2017-től – közölte a kormány Twitter-oldalán.

Az elfogadott javaslatról – amit még a parlamentnek is meg kell szavaznia – közölték: az szja csökkentése 106 millió euró kiesést okoz majd a költségvetésben, amelyet a kabinet a nyereségadó 17-ről 19 százalékra emeléséből és az adóbeszedés hatékonyságának növeléséből akar fedezni. A nyereségadó növelése mintegy 60 millió euró többletet jelent majd, így az adóbeszedés hatékonyságának növelésével a fennmaradó 46 millió eurót kellene biztosítani.
Ha ez mégsem sikerülne, a költségvetés kiadási oldalának megvágásával hozná egyensúlyba a számokat a kormány.

Az SZJA javasolt változtatása 100 euróval kevesebb személyi jövedelemadó kötelezettséget jelent majd az évente 34.140 eurónál többet keresőknek, a legfelső 50 százalékos szja-kulcs nem változik – tették hozzá.

Az országban jelenleg háromkulcsos az szja, havi 1580,02 euróig 27 százalék, 5098,93 euróig 41 százalék, efelett pedig 50 százalék.

Forrás: MTI / RTV SLO

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »