Trump 10 pontos terve a bevándorlás ellen

Trump tavaly azzal az ígérettel indította kampányát, hogy falat épít a mexikói határ mentén, hogy megállítsa az illegális bevándorlást és azzal vádolta Mexikót, hogy erőszakolókat és drogdílereket küld az Államokba.

A kampányának a központi kérdésévé vált az illegális bevándorlás megfékezése és sokkal agresszívebben jelent meg a kampány során, mint a rivális Hillary Clinton elnökjelöltnél. A Phoenixben elmondott beszédében felvázolt egy 10 pontos bevándorlási tervet, amely a következő elemeket tartalmazza:

1 – Egy fal építése az Egyesült Államok és Mexikó határán. Hangsúlyozta, hogy ez egy technológiával megerősített fizikai fal lenne.

2 – Véget kell vetni az „elkapni és elengedni” gyakorlatnak, ezzel utalt arra hogy nem mindegyik elkapott illegális bevándorlót deportálnak.

3 – Azonnali deportálása azon illegális bevándorlóknak, akik bűncselekményt követtek el. Trump azt ígérte, hogy hivatalába kerülésének első napján megkezdődnének a deportálások.

4 – „Szentély városok” finanszírozásának blokkolása. Ezek azok a helyek amelyek korlátozzák különböző mértékben és különböző módszerek segítségével a bevándorlási hivatalt az illegális bevándorlók elfogásában és deportálásában.

5 – Jelenlegi bevándorlási törvények törlése – ez a pont különösen érinti Barack Obama jelenlegi elnök két végrehajtó intézkedését éspedig a DACA és a DAPA intézkedéseket, melyek bizonyos jogi státuszt adtak azoknak az illegális bevándorlóknak, akik még kiskorúak vagy akiknek Amerikában született a gyereke.

6 – Vízumok felfüggesztése azon országokból érkezők számára, ahol a szűrési feltételek elégtelenek. Trump kiemelte, hogy Szíria és Líbia két olyan ország, ahonnan felfüggesztené a bevándorlást.

7 – Annak biztosítása, hogy más országok vegyék vissza deportált állampolgáraikat. A Legfelsőbb Bíróság kimondja, hogy ezeket az embereket nem lehet a végtelenségig fogva tartani és sok esetben egyszerűen szabadon engedik őket, ha nincs megállapodás az országukkal a visszafogadásukra.

8 – Biometrikus vízummal belépő-kilépő nyomkövető rendszer kialakítása. Sok bevándorló legálisan érkezik az országba, majd a vízum lejárta után is maradnak. Ezekben az esetekben a rendszer hatékonyabb lenne, mint egy fal. Jóllehet egy ilyen rendszer kiépítéséről évek óta tárgyalnak, a logisztika továbbra is kihívást jelent.

9 – Munkahelyekhez és juttatásokhoz való hozzáférések megnehezítése. Trump itt kifejezetten az E-verify Systemre gondolt, amellyel a munkáltatók ellenőrizni tudják, hogy az alkalmazottak dolgozhatnak-e jogszerűen az Államokban.

10 – Trump utolsó pontja olyan kijelentéseket tartalmaz, mint limitálni a bevándorlást vagy szelektálni azokat, akiket beengednek az országba, például a pénzügyileg önellátó bevándorlókat.

Forrás: Reuters

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »