Folytatódik Gülen kiadatásának ügye

Hivatalos amerikai küldöttség érkezik kedden Törökországba, hogy kétnapos megbeszélést folytasson a török hatóságokkal az Ankara által a július 15-i katonai puccskísérlet kitervelésével vádolt Fethullah Gülen török hitszónok kiadatásával kapcsolatban – jelentette hétfőn a Habertürk tekintélyes török hírportál. A 74 éves imám, aki 1999 óta él az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben, tagadja a vádat, és elítélte a történteket.

A delegáció az amerikai igazságügyi és a külügyminisztérium négy tisztségviselőjéből áll. Joe Biden amerikai alelnök a tervek szerint szerdán látogat majd Ankarába. Várhatóan a közeljövőben a török igazságügyi minisztérium egy küldöttsége is hasonló okból az Egyesült Államokba utazik.

Binali Yildirim török miniszterelnök a közelmúltban kijelentette: „Gülen kiadatása az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatok elmélyítésének fő feltétele, e téren nincs helye alkudozásnak. Ez befolyásolja azt is, hogy Törökország mennyire lesz Amerika-ellenes.”

Gülen korábban nemzetközi vizsgálóbizottság létrehozását szorgalmazta a puccskísérlet kivizsgálására. Kijelentette: kész hazatérni Törökországba, ha az ellene felhozott vádaknak akár egytizede is igaznak bizonyul, és ha bűnösnek találják, vállalja az ezért járó büntetést. Egyúttal úgy vélekedett, hogy a török igazságszolgáltatási rendszert az ankarai kormány már ellenőrzése alá vonta.

Egy törökországi ügyészség múlt kedden kétszeres tényleges életfogytiglani, valamint további 1900 évi börtönbüntetést, illetve hatalmas összegű bírói pénzbírságot kért az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő férfire.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »