A Fitch-nek sem tetszenek a törökországi fejlemények

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Törökország még épphogy befektetési ajánlású, “BBB mínusz” szintű hosszú futamú államadós-besorolásának kilátását a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntést elsősorban azzal a véleményével indokolta, hogy a múlt havi sikertelen puccskísérlet a politikai stabilitást fenyegető megnövekedett kockázatokat jelezte. A politikai bizonytalanság várhatóan a török gazdaság teljesítményére is hatással lesz, és kockázatot jelent a gazdaságpolitika egészére – áll a Fitch elemzésében.

Ha a cég a jelenlegi szintről leminősíti a török szuverén adósbesorolást, azzal Törökország ennél a hitelminősítőnél elveszítené befektetési ajánlású osztályzatát. Ha ez megtörténik, Törökországot az intézményi befektetők többé nem tekintenék befektetésre ajánlott kategóriájú államadósnak. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy az adott szuverén vagy kereskedelmi adósosztályzatot befektetésre ajánlottnak tartják-e, vagy sem, és egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor’s már korábban megvonta Törökországtól a befektetési ajánlású besorolást.

Az S&P legutóbb éppen egy hónapja minősítette le a török államadós-besorolást, és e lépése óta immár két fokozattal gyengébb szuverén osztályzatot tart érvényben Törökországra, mint a Fitch Ratings és a harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody’s Investors Service.

Ráadásul nemrégiben a Moody’s leminősítési felülvizsgálat alá vette Törökország “Baa3” szintű – szintén még épphogy befektetési ajánlású – adósbesorolását, azzal az indokkal, hogy meg kell vizsgálni a kudarcba fulladt katonai puccskísérlet hatásait a török gazdaság növekedésére, a gazdaságpolitikai döntéshozó intézményrendszerre és a külső tartalékokra. A Moody’s felülvizsgálata még tart.

A Fitch Ratings a török adósosztályzat kilátásának rontásához fűzött péntek éjjeli elemzésében kiemelte azt a véleményét, hogy már a puccskísérlet előtt is romlottak a biztonsági körülmények Törökországban, és hátráltathatja a biztonsági fenyegetésekkel szembeni fellépést, hogy a török kormány rengeteg magas rangú katonatisztet eltávolított a hadseregből a puccskísérlet óta.

Az eddig elkövetett terrortámadások már érdemi hatást gyakorolnak a török turisztikai szektorra, amely önmagában a hazai össztermék (GDP) 3 százalékát és a folyó külső bevételek 13 százalékát adja. A külföldi turisták törökországi kiadásaiból eredő bevétel már az idei év első felében 41 százalékkal zuhant a tavalyi azonos időszakhoz képest, és bár az Oroszországgal fennálló kapcsolatok javulása nyújthat valamelyes támogatást a szektornak, a biztonsági körülmények jelentős javulása nélkül azonban valószínűtlen a törökországi turizmus széles bázisú fellendülése – áll a Fitch elemzésében.

A hitelminősítő – elsősorban az erőteljes évkezdet miatt – a várható lassulással együtt is még 3,4 százalékos idei egész évi növekedéssel számol a török gazdaságban, hangsúlyozva, hogy ez az ütem meghaladja a Törökországéhoz hasonló szuverén besorolású gazdaságok várt GDP-növekedési mediánértékét.

A Fitch Ratings elemzői szerint ugyanakkor halványult az esélye az olyan jelentős szerkezeti reformok végrehajtásának, amelyek nyomán a növekedés szerkezetén belül csökkenne a magánszektorbeli fogyasztás súlya.

A hitelminősítő ezzel összefüggésben hangsúlyozza, hogy bár a török folyómérleg-hiány az olajárak esésének kései hatására folyamatosan csökken, és az idén várhatóan a GDP-érték 4,3 százalékán éri el mélypontját, ezután azonban valószínűleg ismét növekedésnek indul, és 2018-ra eléri a 6 százalékot.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »