Az összes nagy egészségbiztosító kivonult Obama rendszeréből

Az egyik legnagyobb amerikai egészségbiztosítási társaság, az Aetna kivonul Barack Obama elnök egészségbiztosítási rendszeréből.

Az Aetna kedden jelentette be döntését, s ezzel – az öt nagy egészségbiztosító társaság közül utolsóként – kivonul az Obama által elnöki rendelettel megvalósított egészségbiztosítási rendszerből, igaz, az általa „lefedett” tizenöt szövetségi államból négyben továbbra is részt vesz az Obamacare programban.

  • Nem igazán lett sikeres a program
Az amerikai elnök Obamacare néven ismertté vált törvényerejű rendeletének célja az volt, hogy minden amerikainak kötelezően legyen egészségbiztosítása: az idén februárig – jóval kevesebben a vártnál – 13 millió olyan ember csatlakozott a rendszerhez, akinek korában nem volt egészségbiztosítása.

Az Egyesült Államokban vagy a munkahely gondoskodik a munkaszerződésben rögzítve az egészségbiztosításról, vagy mindenkinek magának kell megkötnie. Az Obamacare bevezetése óta ez kötelező, aki nem köt biztosítást, azt pénzbüntetéssel sújtják. Akinek igazoltan alacsony a jövedelme, annak is be kell lépnie az Obamacare rendszerbe, biztosítást kell kötnie valamelyik magánbiztosítóval, és a fizetendő járulékok egy részét az állam a költségvetésből finanszírozza.

A legnagyobb magánbiztosítók azonban egymás után mondják fel részvételüket az Obamacare-ben, arra hivatkozva, hogy képtelenek profittal működtetni a prémiumszolgáltatásokkal bővített, bonyolultnak mondott rendszert. Az Aetna hétfőn jelezte, hogy második negyedévi mérlege készítésekor kiderült, adózás előtti vesztesége 200 millió dollárra rúg.

Az Aetna mindazonáltal négy szövetségi államban – Virginiában, Nebraskában, Iowában és Delaware-ben – bennmarad a rendszerben, bár ezekben az államokban is kevesebb helyen kínál majd egészségbiztosítást.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »