A thaiföldi robbantások a helyi rezsim ellen irányulhattak

Csütörtökön és pénteken több pokolgépes támadást követtek el Thaiföldön: néhány órával a Hua Hin-i kettős robbantás után újabb detonáció történt az üdülővárosban, egy másik pedig Surat Thani tartományban, illetve Phuket szigetéről is jelentettek két robbantást. A thai rendőrség a robbantásokat „helyi szabotázsnak” minősítette, és közölte: nem köthetőek semmilyen nemzetközi fegyveres szervezethez, vagy az iszlamista terrorizmushoz.

A thaiföldi rendőrség beszámolója szerint péntek reggel két robbanószerkezet lépett működésbe a népszerű tengerparti üdülővárosban, Hua Hinben, nem messze attól a helytől, ahol előző este is robbantás történt. A legfrissebb jelentések szerint az újabb merényletnek egy halálos áldozata és három sérültje van. A rendőrség hozzátette: egy robbanószerkezetet a tűzszerészek hatástalanítottak. A Hua Hintől mintegy 400 kilométerre délre található Surat Tani tartományban történt pénteki robbantásban egy helyi önkormányzati alkalmazott vesztette életét.

A Thaiföld déli részén fekvő Hua Hin üdülővárosban előző este egy ember meghalt és a legutóbbi beszámolók szerint 21-en – köztük turisták is – megsebesültek egy kettős robbantásban. A merényletet Sirikit királyné pénteki születésnapjának előestéjére időzítették az ismeretlen tettesek. Egyelőre senki nem jelentkezett a robbantás elkövetőjeként, de hírügynökségek felhívják a figyelmet, hogy az ország déli részén fegyveres szeparatista mozgalom tevékenykedik.

Thai_explosions

Csütörtökön a reggeli órákban a szintén déli Trang tartományban történt robbanás, abban rendőrségi jelentés szerint egy ember meghalt és legalább hatan megsebesültek. A thai katonai juntát vezető, egyben a miniszterelnöki tisztséget is betöltő Prajuth Csan-ocsa tábornok elítélte a robbantásos merényleteket. A 2014-es katonai hatalomátvétel vezetője szerint a pokolgépekkel „káoszt akarnak szítani” az országban.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte: a támadások időzítése és mérete arra utal, hogy az országot irányító junta ellen irányultak. A rezsim múlt hétvégén sikeres népszavazást tartott az új alkotmányról, amely lehetővé tenné a katonai tanács beavatkozását a politikai életbe a parlamenti választások után is.

A katonai kormányzat szigorú korlátozásokat vezetett be a népszavazás előtt, így betiltották a politikai gyűléseket, a független kampányrendezvényeket és az alkotmánytervezetről folytatott nyílt társadalmi vitát.

Forrás: MTI / Daily Mail

 

 

Friss hírek