USA elnökválasztás: Trump szavazókat veszít

A mormonok nem szívelik Donald Trump republikánus elnökjelöltet, a republikánusok elveszíthetik a hagyományosan republikánus Utah államban a szavazóikat.

Donald Trump az előválasztási kampányban azt ígérte, hogy a novemberi elnökválasztáson a kék államokat, tehát a hagyományosan demokratákra szavazó államokat pirossá változtatja, vagyis megnyeri a republikánusoknak. (A kék ugyanis a demokraták, a piros pedig a republikánusok színe.) A közvélemény-kutatásokra alapozott előrejelzések szerint azonban úgy tűnik, hogy még a hagyományosan republikánus államokban is elutasítják őt.

Az amerikai sajtóban kirívó példaként hozzák a hegyek ölelésében fekvő Utah államot, ahol túlnyomó többségben mormon vallásúak élnek. Ebben a szövetségi államban 1964 óta nem támogattak a szavazók demokrata párti elnökjelöltet, most azonban fordulni látszik a kocka, ráadásul azokban a szintén hagyományosan republikánus szövetségi államokban – Nevadában, Idahóban, Arizonában – ahol nagy lélekszámban élnek mormonok, szintén meglepően nagy a republikánus elnökjelölt elutasítottsága.

A The New York Times szerint sok mormon szavazót az dühít, ahogyan Donald Trump a muszlim vallásúakat „kezeli”, s hogy a muszlim vallású külföldiek beutazásának átmeneti felfüggesztését helyezi kilátásba. Ebben ugyanis a mormonok a saját történelmi tapasztalataikat – vallásuk üldöztetését – vélik megismétlődni.

Az első jelek arra, hogy a Republikánus Párt elveszítheti szavazóit Utah államban, március elején mutatkoztak: akkor ugyanis Mitt Romney, a 2012-es elnökválasztás republikánus elnökjelöltje, maga is mormon vallású üzletember, beszédet mondott az állam fővárosában, Salt Lake Cityben, és óvta az amerikaiakat Donald Trumptól. Március végén, a jelölőgyűléseken Trump veszített is párttársa, Ted Cruz, texasi szenátor mögött, és a júniusi közvélemény-kutatások már azt mutatták, hogy Trump és Clinton támogatottsága majdnem azonos.

Három hónappal az elnökválasztás előtt erősödik a Libertátius Párt elnökjelöltjének, Gary Johnsonnak a támogatottsága, s ő egyértelműen a Trumpból kiábrándult republikánusokat vonzza. Az államban egyébként erősek a libertáriusok, maga Johnson is Salt Lake Cityben rendezte be kampányának főhadiszállását.

Bizakodóak a Demokrata Párt helyi vezetői is, bár – mint Peter Corroon, a párt elnöke elmondta -, sajnos ez nem a demokratáknak köszönhető, hanem a republikánusoknak. Ezen a héten mindenesetre Bill Clinton volt elnök – Hillary Clinton férje – kampányol, egész héten, Utah államban.

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »