USA elnökválasztás: megbomlott az egység a republikánusoknál

Egyre nagyobb az elégedetlenség a Republikánus Pártban az elnökjelölt, Donald Trump megjegyzései és a 2004-ben Irakban meghalt amerikai katona szüleivel folytatott vitája miatt. Trump kampányfőnöke azonban cáfolja, hogy gondok lennének.

A párton belüli megosztottság tovább mélyült azzal, hogy Trump kedden közölte: nem hajlandó támogatásáról biztosítani az újraválasztásáért induló két vezető republikánus politikust, Paul Ryan házelnököt és John McCain szenátort. S miután hétfőn egy republikánus kongresszusi képviselő, Richard Hanna bejelentette, hogy az ősszel „átszavaz” majd Hillary Clintonra, és szerdán egy ismert republikánus személyiség, Meg Whitman, a Hewlett-Packard elnök-vezérigazgatója is azt közölte, hogy a republikánus elnökjelölt helyett a demokrata elnökjelöltre adja majd a voksát, a pártvezetés elégedetlenségéről és a Trump-kampány széteséséről szóltak a hírek, sőt, egyes elemzők még azt is felvetették, hogy vajon mit kellene tennie a Republikánus Pártnak, ha Trump visszalépne az elnökjelöltségtől.

Donald Trump szerdán délelőtt szokása szerint Twitter-üzenetben reagált a morgolódásra. Cáfolta, hogy a kampány szétesne, és sikerének bizonyítékaként azt hozta fel, hogy júliusban 80 millió dollárnyi adomány gyűlt össze kampánya számláján. Hasonló tartalmú nyilatkozatot adott a Fox televíziónak és a CNN hírtelevíziónak Paul Manafort kampányfőnök, aki szerint „a kampányt kézben tartjuk, minden rendben van„.

Valójában azonban sajtóhírek szerint a párt vezető politikusai valamiféle beavatkozásra készülnek. Az NBC televízió információi szerint Reince Pribus pártelnök dühös, mert Trump egyelőre nem támogatja Ryan és McCain újraválasztását, s bár maga Priebus nem akart nyilatkozni, több sajtóorgánum is úgy tudja, ő sürgeti leginkább azt, hogy kampánya megváltoztatására bírják rá Trumpot.

A republikánusok körében tapasztalható, erősödő nyugtalanság közepette Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje lassan, de biztosan növeli országos támogatottságát, s azokban az úgynevezett ingadozó államokban – mint például Ohió és Pennsylvania – is már előnyre tett szert, amelyeknek megnyerése elengedhetetlen az őszi elnökválasztáson. A volt külügyminiszter még az olyan, hagyományosan republikánus államokban is figyelemre méltóan növelte támogatottságát, mint Arizona, vagy Georgia, ahol a republikánus jelöltek mindig nagy arányban szoktak győzelmet aratni.

Szerda délután egyébként Mike Pence, Trump alelnökjelöltje támogatásáról biztosította Paul Ryan házelnököt az újraválasztási kampányában. Pence ezt a Fox televízióban jelentette be, s hozzátette: álláspontjára áldását adta Donald Trump is.

Forrás: MTI

Friss hírek