Euróövezeti gazdaság: a régió túltette magát a brexiten

Az előző havinál kissé gyorsabb ütemben növekedett júliusban az euróövezet gazdasági teljesítménye, a régió jelek szerint gyorsan túltette magát a Nagy-Britannia európai uniós tagságát elvetők győzelmével végződő népszavazáson – derült ki a Markit Economics londoni gazdaságkutató intézet beszerzésimedzser-indexeinek szerdán közölt végleges adataiból.

A növekedés azonban egyenetlen maradt, Németország kiemelkedő teljesítménye elfedi a francia gazdaság folytatódó stagnálását, valamint az olasz és a spanyol gazdaság növekedésének lassulását.

Az euróövezetben a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) 53,2 pontra nőtt a júniusi 53,1 pontról. Elemzők az előzetes adattal megegyező, 52,9 pontos értékre számítottak.

A szolgáltatószektorban a beszerzésimedzser-index 52,9 pontra emelkedett a júniusi 52,8 pontról, miközben elemzők az előzetes júliusi adattal megegyező értékre, 52,7 pontra számítottak. A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index értéke 52,0 pontra süllyedt az előző havi 52,8 pontról, előzetes értéke 51,9 pont volt.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

A végleges BMI-adatok a növekedés enyhe gyorsulását mutatják, ami különösen bátorító, mivel azt sugallja, hogy a brit népszavazás eredménye nem gyakorolt nagyobb hatást az euróövezet gazdaságára – kommentálta a tanulmány megállapításait Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza.

Hozzátette: mindazonáltal a friss adatok alapján arra lehet következtetni, hogy negyedéves összevetésben nagyon gyenge ütemben, 0,3 százalékkal bővült az euróövezeti gazdaság a harmadik negyedév elején, ami bőven hagy lehetőséget találgatásra az Európai Központi Bank esetleges későbbi gazdaságösztönző intézkedéseiről.

Az összetett beszerzésimenedzser-index értéke Németország esetében héthavi csúcsra, 55,3 pontra emelkedett a júniusi 54,4 pontról, Spanyolországé viszont 32 havi mélységbe, 53,7 pontra, Olaszországé pedig kéthavi mélypontra 52,2 pontra süllyedt. Franciaország kompozit BMI-je 50,1 pontra a júniusi 49,6 pontról, de csak hajszálnyira áll a növekedést és a visszaesését elválasztó 50,0 ponttól.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »