Vészhelyzeti intézkedések várhatóak Törökországban

Vészhelyzeti intézkedéseket jelent be szerdán Törökország, hogy visszanyerje stabilitását, és megakadályozza a gazdasági károkat, amelyeket Erdogan elnök a biztonsági erők között, az igazságszolgáltatásban, a közszolgáltatásban és tudományos életben tett tisztogatása okozott a sikertelen puccs után.

Mintegy 50.000 katonát, rendőrt, bírót, köztisztviselőt és tanárt függesztettek fel vagy vettek eddig őrizetbe, így fokozva a feszültséget a 80 millió lakosú országban. Az sem segíti a feszültség oldását, hogy Törökország határos Szíriával, ahol eleve kaotikus állapotok uralkodnak és nyugati szövetséges az Iszlám Állam elleni harcban.

  • Eközben:

Első intézkedésként megtiltották az akadémikusok külföldre utazását. A török hatóságok ezt ideiglenes intézkedésnek tekintik, amellyel megakadályozzák az állítólagos összeesküvők szökését. Az állami TRT televízióból kiderült, hogy eddig 95 tudóst távolítottak el csak az Isztambuli egyetemről.

Tayyip Erdogan elnök Fethullah Gulen Amerikában önkéntes száműzetésben élő hitszónokot vádolja a puccs megszervezésével, amelyben több mint 230 ember meghalt, amikor a katonák tankokkal és helikopterekkel próbálták megdönteni a kormányt. Az elnök ezek után ígéretet tett, hogy megtisztítja az összes állami intézményt és eltávolítja a felelősöket.

A tisztogatás mértéke és mélysége viszont aggodalommal tölti el a nyugati szövetségeseket, akik szerint Erdogan így próbálja elnyomni az elégedetlenséget, illetve olyanok is fennakadnak majd a hálón, akiknek semmi közük a puccskísérlethez. Az intézkedések miatt Törökország bukhatja adósminősítését.

A szerdai ülés után, amelyen a kormány és a Nemzeti Biztonsági Tanács vesz részt, egy sor vészhelyzeti intézkedés bejelentése várható.

Azt a tényt, hogy Törökország vezetését mennyire megrázta a puccskísérlet következtében több tucat tábornok letartóztatása, semmi sem jelzi jobban, minthogy a minisztereket és vezető tisztségviselőket nem tájékoztatták előre, hogy miről fog szólni az ülés. Nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nem sokkal a kezdet előtt kapják meg a palotától a tájékoztatókat.

A veszély, hogy egy hosszan tartó instabilitás alakul ki egy olyan NATO tagországban, ahol több mint három évtizede nem volt katonai puccs, megrázta a befektetők bizalmát.

A török líra 10 hónapos mélypontra került a dollárral szemben, egészen a 3,063-as szintig esett. Az isztambuli tőzsde 8%-ot esett ezen a héten, ami a legnagyobb három napon belüli csökkenés 2013 óta.

  • Korábban írtuk:

Forrás: Reuters

Friss hírek