Terrortámadás Nizzában

A nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijátékra összegyűlt tömegbe hajtott egy teherautó Nizzában, a tengerpari sétányon. A legalább 84 halottat követelő támadást Francois Hollande elnök terrorista cselekménynek minősítette.

Forrás: Reuters

Forrás: Reuters

A sofőrt, egy 31 éves tunéziai állampolgárt, aki francia tartózkodási engedéllyel fuvarozóként dolgozott Nizzában, a rendőrök Mohamed Lahouaiej Bouhlel-ként azonosították. A férfinak volt priusza, korábban már elitélték lopásért és fegyveres bűncselekményért, de nem figyelte a titkosszolgálat.

A teherautó cikkcakkban haladt a Promenade des Anglais-on összegyűlt tömegben, elsodorva az ott sétáló vagy zenét hallgató embereket. A 84 halott mellett legalább 50-e megsérültek, ebből 18 ember állapota veszélyes. Sokan sokkos állapotban vannak és az áldozatok között sok a gyerek. A szemtanúk szerint a támadó vezetés közben még lövöldözött is, mielőtt a rendőrök megállították.

 

Forrás: Reuters

Forrás: Reuters

A rendőrség még vizsgálja, hogy az elkövető egyedül vitte véghez cselekedetét vagy voltak társai is. Egyelőre egy radikális szervezet sem vállalta magára a támadást.

  • Szakértői vélemény: Nógrádi György
Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában azt mondta, hogy miként a korábbi merényletek után, úgy most sem várható, hogy Európa stratégiai választ adjon a nizzai terrortámadásra. A szakértő felidézte: a német belügyminiszter elmondta, hogy Németország háborúban áll, majd nem történt semmi. A német titkosszolgálat bejelentette, hogy ezer nyilvántartott terrorista és tízezer szélsőséges szalafista van az országban, aztán nem következett semmi. Éppen most ítéltek 20 év börtönre Ausztriában egy szélsőséges muzulmán papot, ez kiváló, csak éppen a börtönben is radikalizálni fog mindenki maga körül – jelentette ki a szakértő. Mindez azt mutatja, hogy Európa olyan utólépéseket tesz, amellyel nem éri el a stratégiai céljait. Az európai vezetők várhatóan most is szép beszédeket mondanak majd, fantasztikus virágcsokrokat visznek, de ezen nem változtatnak – fogalmazott.

 

  • Szakértői vélemény: Horváth Jószef
Horváth József, a katonai elhárítás korábbi főigazgató-helyettese az M1-en szintén arra hívta fel a figyelmet: amíg európai szinten nem szűrik le, hogy mi zajlik Európában másfél éve, és nem hajlandóak a “kemény szembenézésre önmagukkal”, addig az Iszlám Állammal elleni valódi fellépés váratni fog magára.

Forrás: Reuters/MTI

Friss hírek

Az USA már az európai gázellátás korlátozására készül

Esetleges európai földgázhiányra készül a Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció arra az esetre, ha Oroszország támadás indítana Ukrajna ellen, ezért már hetek óta európai országokkal és nagy energetikai vállalatokkal tárgyal - jelentették ki kedden magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselők újságíróknak egy washingtoni háttérbeszélgetésen.

Read More »

Piaci körkép: 15 ezer pontnál talált támaszra a DAX

Ma délelőtt 10-kor tették közzé a januári német IFO indexeket. A fő mutató és a jövőbeni várakozást mutató alindex meghaladták a várakozásokat, de az IFO közgazdászai megjegyezték, hogy az inflációs nyomás még nem enyhült, és legalább a német ipari társaságok fele további áremeléseket tervez.

Read More »

Leave a Reply