Drónokkal vadásznak a lopott autókra

  • Drónokkal vadászhatnak mostantól az Izraelből ellopott és Ciszjordániába csempészett autókra az izraeli őrző-védő vállalkozások.
  • Elsőként az Iturán nevű, autókat őrző és felkutató cég kapott engedélyt a helyi hatóságoktól egy pilóta nélküli, távirányított repülő eszköz bevetésére.
  • A drón segítségével hamarosan visszaszereztek egy Ciszjordániába csempészett Buick Lacrosse kocsit, amelyre a Palesztin Hatóság fennhatósága alatt álló Túl-Karmban bukkantak rá.

Drónokkal vadászhatnak mostantól az Izraelből ellopott és Ciszjordániába csempészett autókra az izraeli őrző-védő vállalkozások – írta a Jediót Ahronót című újság internetes változata, a ynet.

Elsőként az Iturán nevű, autókat őrző és felkutató cég kapott engedélyt a helyi hatóságoktól egy pilóta nélküli, távirányított repülő eszköz bevetésére. A drón segítségével hamarosan visszaszereztek egy Ciszjordániába csempészett Buick Lacrosse kocsit, amelyre a Palesztin Hatóság fennhatósága alatt álló Túl-Karmban bukkantak rá. A „felderítést” követően, értesítették a környéken állomásozó izraeli katonákat, akik egy vontatóra tették és hazavitték a kocsit Izraelbe.

A siker nyomán ezentúl az autók felkutatásával foglalkozó magánvállalkozások országszerte szabadon alkalmazhatják majd munkájukhoz az eddig csak a biztonsági erők rendelkezésére álló repülő eszközöket.

E szerkentyűk bevetésével várhatóan közvetlenül eltulajdonításuk után megtalálhatják majd az általában gyümölcsösökben és lakatlan részeken elrejtett járműveket, amelyeket később általában szétszednek és alkatrészekre szerelve értékesítenek a tolvajok. A drónok segítségével azonnal tudathatják majd a rendőrséggel a fellelt autók helyét.

A biztonsági okokból fokozott határellenőrzés következményeként az utóbbi években egyébként is csökkent Izraelben az autólopások száma: a rendőrségi statisztikák szerint idén januártól májusig 5400 esetet jelentettek, ami 19 százalékos csökkenést jelent a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

Kitekintő / MTI

Friss hírek