Az IMF 2,5 százalékos növekedésre számít Szerbiában

Javított idei gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzésén szerbiai látogatása végén a Nemzetközi Valutaalap (IMF), 1,8-ról 2,5 százalékra növelte a várt GDP-növekedést – közölte kedden James Roaf, az IMF szerbiai missziójának vezetője.

Az IMF már áprilisban is javított az előrejelzésen, akkor 1,75-ről 1,8 százalékra növelte a várható gazdasági bővülést.

James Roaf közölte, hogy számításaik szerint a szerbiai infláció az idén 1,3 százalék lesz, nem éri el az inflációs célértéket, amelyet a szerbiai központi bank 4 százalékban határoz meg, és amelytől mindkét irányban másfél százalékponttal lehet eltérni.

Az IMF arra is figyelmeztette Szerbiát, hogy mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy csökkentse a GDP 75 százalékát kitevő államadósságot. Közölték, hogy a költségvetési hiány várhatóan alacsonyabb lesz a tervezettnél, de csak akkor, ha a szerb kormány tartja magát a gazdasági megszorító intézkedésekhez. Az év végéig így a GDP-arányos költségvetési hiány a tervezett 4 helyett 2,5 százalékos lehet – magyarázta.

A Nemzetközi Valutaalap küldöttsége június 9-én érkezett kéthetes látogatásra a nyugat-balkáni országba, hogy elvégezze a Szerbiával kötött, 1,2 milliárd eurós, hároméves készenléti hitelről szóló megállapodás negyedik és ötödik felülvizsgálatát. A küldöttség több szerb politikussal és gazdasági vezetővel találkozott.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »