Maradt a szerbiai alapkamat 4,25 százalékon

Negyedik alkalommal is 4,25 százalékon tartotta az irányadó rátát a szerbiai nemzeti bank (NBS) – közölte az intézmény.

A központi bank közleménye szerint a döntéshozatalkor figyelembe vették a nemzetközi piacokon tapasztalható bizonytalanságokat, valamint a várhatóan csökkenő inflációs nyomást.

A nemzeti bank emellett feltételezhetően a szerb kormányalakításra várva sem kívánt változtatni az eddigi alapkamaton. Aleksandar Vučić kijelölt miniszterelnöknek és kabinetjének a gazdasági programja összeállításakor szem előtt kell tartania a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy éve kötött, 1,2 milliárd eurós, hároméves készenléti hitelről szóló megállapodás feltételeit.

Az NBS szerint a jelenlegi körülmények között a fennálló expanzív monetáris politika biztosítja azt, hogy az infláció a következő év elején elérje és tartani tudja a célértéket, amelyet a központi bank 4 százalékban határoz meg, és amelytől mindkét irányban másfél százalékponttal lehet eltérni.

A központi bank legutóbb februárban csökkentette az alapkamatot 25 bázisponttal az alacsony inflációs nyomás és a kőolaj világpiaci árának esése miatt, előtte három hónapig 4,5 százalékon állt a ráta.

A következő kamatdöntő ülést július 7-én tartják.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »