Szőnyeg alá söpörték a koalíciós válságot

Csak későbbre hárította, ám nem oldotta meg a feszült helyzetet a koalícióban a Smer, az SNS, a Híd és a Sieť elnökeinek tegnapi találkozója, tudósít az Új Szó.

A tárgyalást azután hívták össze, hogy az SNS elnöke, Andrej Danko a héten bejelentette, annak ellenére sem hajlandó támogatni a Smer elképzelését a közmédia üzembentartási díjának emelésére, hogy a drágulást tartalmazza a koalíciós szerződés. Ez az első eset, amikor valamelyik pártelnök szembeszegült a koalíciós egyezséggel. Mivel a problémára a tegnapi tárgyaláson sem sikerült megoldást találni, nem kizárt, hogy Danko akciója precedenssé válik, s a koalíció kénytelen lesz korábbi egyezségeket módosítani.

„Megegyeztünk, hogy ez a téma jelenleg nem lesz prioritás, s hogy nagyobb teret szentelünk a koncessziós díjakról, illetve a közszolgálati média műsoráról szóló vitának” – nyilatkozta a koalíciós tanács tegnapi ülése után Danko. Ugyanakkor tagadta azokat az információkat, melyek szerint az elutasító állásfoglalás mögött az lenne, hogy pártja meg akarja szerezni az RTVS igazgatójának posztját.  Egyes információk szerint ugyanis az SNS később hajlandó lesz rábólintani a megemelt üzembentartási díjra, ha ezért cserébe megkapja az igazgatói posztot. „Szó sincs holmi tisztségekről. Nem is akarunk semmilyen befolyáshoz jutni az RTVS-ben, ez inkább a megfelelő kommunikációról szól. Az embereknek joguk van tudni, mit kapnak majd a drágább üzembetartási díjért” – mondta Danko, hozzátéve: a koalíción belül semmi különös nem történt, készek teljesíteni a koalíciós szerződést.

Ezek után szinte biztos, hogy a közszolgálati televízió és rádió (RTVS) műsoráért fizetett, úgynevezett koncessziós vagy üzembentartási díjakat jövő januártól nem fogják a jelenlegi 4,64 euróról kerek hétre emelni. A koalíciós tanács tegnapi ülésén egyezség született, hogy a témát nem fogják prioritásként kezelni. Az SNS elnöke, Andrej Danko ugyanis a drágulást akkor is túlzásnak tartja, ha koalíciós partnereinek erről más a véleményük. „Az üzembentartási díjak komoly téma, amelyről komoly vitát kell folytatni. Fontos, hogy a pénzért minőséget kínáljunk a nézőknek” – mondta tegnap Danko. A koncessziós díjak megemelését a koalíciós szerződés is tartalmazza, ám Danko szerint a dokumentumban csak az áll, hogy megemelik a díjakat és nem az, hogy hét euróra. Bár Dankónak meggyőződése, hogy a koalíción belül nincs feszültség, már most úgy tűnik, hogy elutasító állásfoglalása a jövőben precedens értékű lehet. Robert Fico kormányfő a héten kijelentette, hogy a koalíciós szerződésben foglaltakat minden kormánypártnak be kell tartania, tegnap a koalíciós tanács ülésén mégis rábólintott arra, hogy a koncessziós díjakat jelenleg ne emeljék meg.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »