Szlovákia: új magyar párt a láthatáron

Korábbi politikusok, gazdasági háttéremberek új magyar párt alapításán dolgoznak – terjed a hír szlovákiai magyar körökben. Az Új Szó sorait idézzük.

A hírt a napokban váratlanul Bugár Béla is megerősítette. A Híd elnökének szavaira korábbi párttársa, Simon Zsolt reagált.

Simon Zsolt nyilvános blogbejegyzésben reagált Bugár szavaira, aki egyik lapinterjújában az MKP-val való együttműködésre vonatkozó kérdésre adott válaszát azzal toldotta meg, hogy „kérdéses az is, mi lesz a következő magyar párttal, melynek megalapításáról már suttognak”. Bugár lapunknak megerősítette, szerinte több korábbi politikus és gazdasági háttérember új magyar párt alapításán dolgozik.

„Akik ilyen projekten gondolkodnak, azok tárgyalni szoktak egymással, ilyen megbeszélésről származó információ jutott el hozzám” – mondta lapunknak a Híd elnöke. Információi szerint nem biztos, hogy teljesen új párt lesz, és az sem kizárt, hogy MKP-sok is csatlakozhatnak hozzá. „Neveket nem akarok mondani, mert bizonyítani nem tudom – mondta Bugár. – Az, hogy ilyen készülődik, biztosra vehető, de hogy megalakul-e, és mikor, az még kérdéses. Lehet, hogy végül úgy döntenek, nincs értelme a pártalapításnak, információim szerint az alapításra akkor kerülne csak sor, ha a Híd támogatottsága jóval 5 százalék alá esne.” Az új párt létrejöttére hatással lehet az MKP elnökválasztásának eredménye is.

Bugár szavaira Simon Zsolt reagált, azt elemezve, a Híd milyen problémákkal küszködik, és miért nem várható, hogy a Híd–MKP együttműködés sikeres lehet. A legtöbben éppen Simon nevéhez kapcsolják egy új párt létrehozását.

„Én csak arra reagáltam, amit Bugár Béla minden előzmény nélkül elmondott egy interjújában” – indokolta a blogbejegyzését Simon. Azt igyekezett cáfolni, hogy ő is részt vesz az új párt előkészítésében. „Nem értem, hogy miért kellett ezzel előjönnie, hacsak nem akarja elterelni a figyelmet arról, hogy a koalíciós tárgyalásokon nem sikerült megfelelő eredményeket elérnie – közölte Simon. – Én még nem értesültem erről a projektről.” A Híd volt alelnöke a blogbejegyzésében élesen támadja a Hidat és Bugár Bélát.

„Ha a Híd feladja vagy már feladta a magyar érdekek képviseletét, az MKP pedig parlamenten kívül marad, akkor a törvényhozásban már senki nem fogja Dél-Szlovákia lakosságát szolgálni – írja Simon. – Nehezen elképzelhető az is, hogy egy ilyen Híddal szövetkezzen az MKP, mert akkor ugyanúgy feladná elveit, és nehezen tudná képviselni a választók érdekeit.” Simon a koalíciókötésre reagálva lépett ki a Hídból, de parlamenti mandátumát megtartotta.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »