Bugár: Bebizonyítjuk, ez a koalíció volt az egyetlen lehetőség

A Híd elnöke, Bugár Béla a párt Országos Tanácsának ülése után elmondta, a választásokat követően az egyetlen járható út az volt, hogy koalícióra lépjenek a Smerrel, az SNS-szel és a Sieť-tyel. Az Új Szó sorait idézzük.

Bugár szerint csak ezek a pártok tudnak együtt stabil kormánykoalíciót alkotni. A Híd első embere arról is beszélt, hogy a kormányprogramba olyan dolgok is bekerültek, amit egy jobboldali koalícióban sem tudtak volna átvinni. Szerinte, ha a pártja aktív lesz, akkor a polgároknak be tudják bizonyítani, hogy jó döntés volt koalícióra lépni ezekkel a pártokkal, és hozzátette, hogy a választások nem okoztak földrengést a Hídban.

Bugár pártjának stabilitását azzal igazolta, hogy a felmérések szerint a Hídra továbbra is a választók 6,5 százaléka szavazna, ami gyakorlatilag megfelel a választási eredményüknek.A pártelnök arról is beszélt, hogy nem elégedettek a választási eredményükkel, de ennek okai még egy hosszabb vizsgálat tárgyát képezik majd. Bugár annak lehetőségét is felvetette, hogy megváltoztatják a párt kommunikációs stratégiáját. „Ugyanakkor megnövekedett a tagságunk”- mondta el a Híd elnöke és hozzátette, hogy a párt alappillérei, mint a kisebbségek védelme, a régiófejlesztés, vagy a jogállamiság fokozatosan terítékre kerülnek. Megemlítette a kis létszámú iskolákról szóló törvényjavaslatot is.

„A Híd a választási programjában három fő célt tűzött ki maga elé: a jogállamiság megerősítését, az elszegényedett régiók megsegítését és a kisebbségi témák megerősítését. A kormánykoalícióban olyan pozíciókat kaptunk, melyek segítségével ezeket a célkitűzéseket valóban teljesíthetjük. A kisiskolákról szóló törvénymódosítás még júniusban a parlament elé kerül, készül a kisebbségi alapról szóló törvény is. A jogállam erősítését célzó törvényeken már dolgozik az igazságügyi minisztérium, elsőként az offshore cégek elleni törvény készül el. Valóban elkezdődhet az R7-es építése, mely a Híd prioritásai között szerepel a párt megalakulása óta. Hamarosan a Rimaszombati járásban lesz a kormány kihelyezett ülése, így közvetlenül a helyszínen segíthetünk az ország egyik legszegényebb régióján” – idézi a párt sajtóközleménye Bugár Bélát.

Az Országos Tanács új taggal egészítette ki az Országos Elnökséget, és két új tagot választott be az OT-be. Az elnökség új tagja Tóth Marián, Tardoskedd polgármestere lett, akinek a személyében egy fiatal önkormányzati szakemberrel erősödik a párt vezetősége. Az OT új tagjának a Besztercebánya illetve Nyitra megye képviseletében Agócs Tamást és Somogyi Lászlót választották. Az OT jóváhagyta a 2015-ös év gazdasági beszámolóját és a 2016-os költségvetést is. A párt pozitív eredménnyel gazdálkodik, és a cél ennek az eredménynek a fenntartása – írja a Híd sajtóosztálya által közreadott tájékoztatás.

Az OT megszavazta a Miniszteri Klub létrehozását is, melyet Sólymos László környezetvédelmi miniszter vezet majd, tagjai pedig a párt által delegált miniszterek, államtitkárok, valamint a két kormánybiztos lesz.

„A párt megfelelő szakembereket küldött a kormányba és az államigazgatásba, a párt- és a kormányprogramból kifolyólag egyértelműek a célok, s ha ezeket a célokat sikerül teljesíteni, komoly esélye van a sikeres kormányzásnak” – jelentette ki Sólymos. Az OT jóváhagyta a Regionális Tanács kibővítését is, mely a párt önkormányzati szakértőit fogja összefogni.

Az Országos Tanácsot vezető Gál Gábor jelezte: az OT elkezdte a felkészülést az őszi pártkongresszusra, valamint a legközelebbi, 2017-ben esedékes megyei választásokra. „Tovább kell erősíteni a párt struktúráit, bővíteni a regionális szintet és a civil szervezetekkel való együttműködést. A párt komoly felelősséget érez azzal kapcsolatban is, hogy az európai EPP pártcsalád egyetlen képviselőjeként maradt a szlovák parlamentben” – foglalta össze Gál.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »