Fico haverja is Panamában rejtegette a pénzét

Miroslav Výboh, Robert Fico bizalmasa és közeli barátja legalább két offshore cég tulajdonosa volt – számolt be róla a Denník N napilap.

2010-ben ezek kezelését az offshore-botrányból ismert Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda vette át. Ez abban az időben történt, amikor kirobbant a Pandur-ügy, az utóbbi évek egyik legnagyobb korrupciós botránya, amely Csehországot és Ausztriát is érintette, és amelyhez Výbohnak is köze volt.  A vállalkozó akkori cége, a Willing egyébként abban az időben állami megrendeléseket is kapott. Az, hogy a Caledonian International Managemenet és a Caledonian International Investment nevű offshore-cégek tevékenysége pontosan mire irányult, mekkora volt a nyereségük, milyen reális értéket képviseltek és mennyi pénz folyt át rajtuk, a Panama Papers dokumentumaiból nem derül ki.  Výboh elismerte, hogy az ő cégeiről van szó, de azt állítja, hogy azok semmilyen vállalkozói tevékenységet nem folytattak, és semmilyen pénzforgalmat nem bonyolítottak le. 2011-ben fel is számolták őket. Výboh jelenleg a monacói tiszteletbeli konzul. Monaco európai adóparadicsom, adókedvezményei miatt több szlovák híresség is előszeretettel vásárol ott lakást.  A vállalkozó jelenlegi cégének, az AMW-nek a Bonaparte lakóparkban is vannak üzlethelyiségei. Robert Fico is itt bérel lakást Ladislav Bašternák vállalkozótól. Fico nem válaszolt a Výbohhal kapcsolatos kérdésekre, így arra sem, hogy tudott-e barátja offshore-cégeiről.

Az Új Szó sorait idéztük.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »