A magyar óvodákban elég a hely

Szlovákiában a tavaly módosított közoktatási törvény az iskolai beíratásokhoz hasonlóan az óvodai beíratások időpontját is kitolta egy hónappal. Májusban a szülők az óvodákat rohamozzák meg – a nagyvárosokban szó szerint, tudósít az Új Szó.

A lassan tarthatatlan óvodai helyhiány odáig fajult, hogy a fővárosban kora hajnaltól sorakoznak a szülők az óvodák előtt. Van, aki hattól ácsorog, de akad olyan szülő is, aki hajnali négytől dekkol az óvoda előtt abban a reményben, hogy sikerül beíratnia gyermekét.

A sorrend nem garancia

A hatályos törvények értelmében az ötéves gyerekek élveznek elsőbbséget, ők a következő évtől iskolakötelesek. Az óvodáknak azokat a kicsiket is vissza kell venniük, akik szeptembertől koruknál fogva iskolakötelesek lennének ugyan, de valamilyen oknál fogva halasztást kaptak. Túljelentkezéskor az óvodák egyéb kritériumokat is szabhatnak. Elutasítják azok kérvényét, ahol az egyik szülő nem dolgozik, vagy egy kisebb gyermek is van a családban. Máshol pedig kimondva vagy kimondatlanul az óvodának szánt támogatás és az ismeretség dönt az óvodai férőhelyek elosztásáról.

Az óvodahálózat a kilencvenes években jelentős racionalizáción esett át. Az addig kiterjedt hálózatot demográfiai okok miatt gyakorlatilag a felére csökkentették. A korábbi épületeket felszámolták, más célokra kezdték használni. Míg 2008-ban helyszűke miatt 3010 gyereket nem tudtak felvenni az óvodák, 2015-ben ez a szám már 13 482-re nőtt. Az oktatási minisztérium statisztikai adatai alapján Pozsonyban, a Szenci, a Zsolnai és a Nagyszombati járásban a legkritikusabb a helyzet. Tavaly csak Pozsony megyében 5611 kérvényt utasítottak el.

Milliók ovikra

Az oktatási minisztérium állítja, rendszerszerűen igyekszik orvosolni a helyhiányt. „Legutóbb két pályázati felhíváson keresztül 15 millió eurót osztott szét a tárca óvodák bővítésére. A közelmúltban pedig a mezőgazdasági tárca írt ki pályázatot az óvodák bővítésére, ők 79 millió eurót oszthatnak szét erre a célra” – közölte a minisztérium sajtóosztálya.

Magyar ovik: beférnek

A magyarlakta területeken egyelőre nem ilyen kritikus a helyzet. A pozsonyi óvárosi óvoda nem volt hajlandó tájékoztatni lapunkat arról, hogy milyen az érdeklődés náluk a két magyar osztály iránt. Dunaszerdahelyen és Somorján az elmúlt években túljelentkezés volt, előfordult, hogy elutasították néhány szülő kérvényét. Idén mindkét városban bővítették a férőhelyek számát. Párkányban is nagy az érdeklődés, itt sem zárták ki, hogy néhány kicsit nem tudnak majd felvenni. Komáromban egyeztetnek az óvodák vezetői, így, még ha nem is az elsőre kiszemelt óvodába, de minden kicsit el tudnak helyezni. Hasonló a helyzet Rimaszombatban is, az igazgatók egyeztetnek, de a túljelentkezés eddig nem volt jellemző. Az előrejelzések alapján helyszűkétől nem kell tartani Érsekújvárban, Léván és Vágsellyén sem.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »