Újabb orosz-amerikai légi incidens volt a Balti-tenger felett

Egy orosz vadászgép befogta az amerikai légierő egyik felderítő gépét a Balti-tenger felett.

A légi incidens még csütörtökön történt – jelentette vasárnap a CNN hírtelevízió. Egy Szu-27-es orosz nehéz elfogó vadászrepülőgép „szabálytalan és agresszív” manővert hajtott végre, mindössze 15 méterre közelített meg egy RC-135-ös amerikai felderítő katonai repülőgépet. Először az amerikai gép baloldalán repült, majd fölé emelkedett, utána pedig a jobb felől kísérte a levegőben.

A CNN megszólaltatta Danny Hernandezt, az amerikai csapatok európai parancsnokságának szóvivőjét, aki szerint ekkor az amerikai gép nemzetközi vizek felett repült, és nem sértette meg Oroszország légterét.

„A pilóta nem biztonságos és szakmaiságot nélkülöző cselekedetei felesleges feszültségfokozódáshoz vezethetnek a két ország között” – mondta Hernandez, aki szerint Washigton diplomáciai csatornákon már tiltakozását fejezte ki Moszkvánál.

Az eset néhány nappal az után történt, hogy egy orosz Szu-24-es bombázó vészesen megközelítette a Balti-tengeren hajózó Donald Cook rombolót. John Kerry amerikai külügyminiszter veszélyesnek és provokatívnak minősítette az orosz harci repülőgép manőverét, és felhívta a figyelmet arra, hogy a katonai erő használatára vonatkozó szabályok szerint a romboló akár le is lőhette volna az orosz gépet. Az orosz védelmi minisztérium álláspontja szerint a Szu-24-es tiszteletben tartotta a biztonsági előírásokat.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »