Offshore-törvényen bukhat el a szlovák kormánykoalíció?

kormánykoalíció végét fogja jelenteni, ha nem kap kellő támogatást a parlamentben az offshore cégek ellen irányuló törvényjavaslat – jelentette ki Radoslav Procházka, a Háló párt elnöke a Slovensko rádió Szombati párbeszédek (Sobotné dialógy) című műsorában.

A Hálót vezető parlamenti képviselő szerint a jövő héten mindenki megtudja, hogyan fog kinézni az offshore cégeket ellehetetlenítő jogszabály, s ha a kormánykoalícióba tömörülő pártok képviselői nem biztosítanak többséget annak megszavazásához, az a kormány létjogosultságának a végét jelenti. A törvényt korábban a Háló és a Híd párt közösen terjesztette a parlament elé. Procházka szerint Lucia Žitňanská igazságügyi miniszterrel (Híd) közösen fognak nyomást gyakorolni annak érdekében, hogy ne csak politikai deklaráció maradjon az offshore cégek elleni küzdelem.

Procházka elmondta azt is a műsorban, hogy örül a panamai dokumentumok nyilvánosságra kerülésének, mert az megkönnyíti a törvény jóváhagyása érdekében folytatott érvelést. Véleménye szerint az offshore-cégek ellehetetlenítése több százmillió eurós megtakarítást jelentene az államnak. Procházka ellenzéki vitapartnere, Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) azt mondta a vitában, hogy a jó javaslatokat szintén támogatni fogja. Lipšic szóvá tette, hogy a Háló és a Híd által kidolgozott offshore cégekkel kapcsolatos törvényjavaslatot már két éve beterjesztették a parlamentbe a készítői, de aztán azzal vonták vissza, hogy dolgozza ki azt a kormány, amely azonban semmit sem tett az ügy érdekében. Így egy csomó pénz veszett oda a pályázatokon offshore cégeknek megítélt támogatások miatt.

Lipšic elmondta azt is, hogy a panamai iratok kapcsán további szlovákiai személyiségek nevei is felmerültek, s ha megfelelő bizonyítékaik lesznek, nyilvánosságra hozzák őket.

Bumm.sk / SITA

Friss hírek

Stagfláció várhat a britekre

Hét hónapja nem mért mélypontra süllyedtek, jóllehet továbbra is élénkülést mutatnak a brit gazdaság aktivitásának csütörtökön ismertetett előzetes szeptemberi jelzőszámai. A tizenkét havi fogyasztói infláció emellett a múlt hónapban 3,2 százalékra gyorsult - soha nem mértek még ilyen hirtelen ugrást.

Read More »

30 millió lakás áll üresen Kínában

Kína ingatlanpiacát évek óta túlkínálat jellemzi, az ingatlanfejlesztők csak építenek és építenek, akkor is, ha éppen nincs kereslet a lakásokra. Ennek köszönhetően mára közel 30 millióra nőtt azoknak a lakásoknak a száma, amelyek eladatlanul, üresen állnak.

Read More »