Moszkva a szíriai szélsőségesek felfegyverzésével vádolta meg Törökországot

  • Oroszország szerint Ankara fegyverekkel és katonai felszereléssel segíti az Iszlám Államot Szíriában.
  • A török ENSZ-nagykövetség nem reagált az orosz vádakra.

Oroszország azzal vádolta meg Törökországot, hogy civil alapítványokon keresztül fegyverekkel és katonai felszereléssel segíti az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet Szíriában.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet az ENSZ Biztonsági Tanácsának címzett, pénteken nyilvánosságra hozott levelében azt írta, hogy Törökország az Iszlám Állam dzsihadistáinak legfőbb fegyver- és lőszerszállítója. A dokumentum szerint a szállítmányokat a török hírszerzés ellenőrzi.

Moszkva közlése szerint mintegy 1,9 millió dollár értékű robbanószereket és vegyi anyagokat csempésztek át a török-szíriai határon a szélsőségeseknek.

A levél a Besar, valamint a Lyilikder nevű szervezeteket és a Szabadság- és emberi jogokért alapítványt nevezte meg a dzsihadistáknak küldött szállítmányok feladóiként. Az orosz ENSZ-nagykövet azt mondta, hogy Szíriában ez a három alapítvány áll a török hírszerzés frontvonalában.

A török ENSZ-nagykövetség nem reagált az orosz vádakra.

Oroszország rendszeresen azzal vádolja Törökországot, hogy a Moszkva legfőbb szövetségesének számító Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló iszlamista csoportokat támogatja.

Moszkva Ankara elleni kirohanásai megsokszorozódtak, mióta tavaly novemberben a török légierő lelőtt egy orosz harci repülőgépet.

Februárban mindazonáltal a Kremlnek nem sikerült elfogadtatnia az ENSZ Biztonsági Tanácsával azt a határozattervezetet, amely felszólította Törökországot arra, hogy szüntesse be a polgárháború sújtotta Szíria területén a bombázásokat.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »