Szlovákiai választások: a szavazóknak majdnem a fele elégedetlen

A Focus közvélemény-kutató intézet felmérést készített arról, mennyire elégedettek a polgárok a parlamenti választások eredményével. A válaszadók közel fele más eredményre számított. Az Új Szó összefoglalóját idézzük.

A SITA hírügynökség hozta nyilvánosságra azt a felmérést, amelyből kiderült, a lakosság 43 százaléka elégedetlen a választások eredményével és csak 21 százaléknak tetszik a jelenlegi parlamenti leosztás.

Martin Slosiarik a Focus ügynökség igazgatója a sajtónak elmondta, hogy a választások eredményével elégedett 21 százalékból mindössze 5 százalék az, aki nagyon elégedett. A választások eredményével elégedetlen 43 százaléknyi válaszadóból 16 százalék nagyon elégedetlen.

Összességében 36 százalék nem is elégedett és nem is elégedetlen az eredményekkel. A felmérés során azt is megkérdezték, hogy az egyes pártok eredményével mennyire elégedettek a válaszadók. A Smer eredményével 39 százalék, az SNS sikerével 29 százalék, Borisz Kollár Család Vagyunk pártjának eredményével 28 százalék, Marián Kotleba Mi Szlovákiánk Néppártjának eredményével pedig a válaszadók 27 százaléka volt elégedett. A megkérdezettek legnagyobb mértékben az MKP-tól vártak volna jobb teljesítményt, Berényiék eredményével ugyanis csupán 4 százalék volt elégedett. A KDH sem szerepelt jól, az ő eredményükkel a válaszadók 9 százaléka volt elégedett. A Híd választásokon elért eredményével is csak a megkérdezettek 19 százaléka volt megelégedve.

A felmérést március 11. és március 16. között készítették, 1 023 nagykorú személyt kérdeztek meg, akik tükrözték az ország lakosságát a nem, a kor, az iskolázottság, a nemzetiség, a településszerkezet, és regionális tekintetben.

A válaszadóknak a következő kérdést tették fel: “Összességében mennyire elégedett a választások eredményével?” A 2012-es választások eredményével akkor a lakosság 44 százaléka volt elégedett, 21 százaléka pedig elégedetlen. 35 százalék akkor is neutrális maradt, hiszen sem elégedett sem elégedetlen nem volt.

Kitekintő / Új Szó

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »

Piaci körkép: eltűnt az infláció miatti aggodalom

A DAX egy masszív fordulatot mutatott be tegnap, az index a délelőtt folyamán közel 2%-os mínuszban is járt, de vissza tudott kapaszkodni és zárásra már 1% körüli nyereséget ért el. A Volkswagen bejelentette, hogy áprilisban csoportszinten 75,2%-kal nőtt az autóátadások száma a tavalyi évhez képest.

Read More »