Csak két tárcát adna Fico a Hídnak

A Híd és a Sieť Robert Ficót és Robert Kaliňákot akarja megtorpedózni, súlyuk miatt viszont kicsi az esély a sikerre.

Szerda délután tovább folytatódnak a koalíciós egyeztetések. Kedden lezárták az alkudozást a programról, a főbb tézisekben megegyeztek, a konkrét kormányprogramot várhatóan csak a koalíciós szerződés aláírása után dolgozzák, úgy, hogy arról a parlament szavazni tudjon.

Nem akarják Ficót és Kaliňákat

Ma már a minisztériumok elosztása lesz a fő téma. A kabinetnek várhatóan 15 tagja lesz, ám még nem végleges, hogy ki fogja vezetni.

Háttér-információk alapján a Híd és a Sieť azt kéri, hogy Robert Fico ne legyen miniszterelnök. Állítólag azzal érvelnek, hogy már a Smerrel történő koalícióra lépéssel nagyon sokat vesztettek választóiknál – ergo nagy áldozatot hoztak –, ezért elvárják, hogy a Smer is hozzon áldozatot.

Annak viszont minimális az esélye, hogy ez pont egy vezéráldozat lesz. A kormányfői posztnál gyakorlatilag jelentősebb pozíció nincs az országban – papíron az államfői és a házelnöki magasabb, de előbbi foglalt, utóbbi pedig a gyakorlatban messze nem olyan jelentős, mint a miniszterelnöki. Így a legerősebb párt elnökét nem lenne mivel „kárpótolni”.

Kicsivel nagyobb esélye lehet Kaliňák megfúrásának. Abba a két párt belemegy, hogy a Smer kapja a belügyet, ám az eddigi tárcavezető személye nem tetszik nekik. Itt is viszont több mint valószínű, hogy semmit sem ér el a Híd és a Sieť, ugyanis Kaliňák Fico után a Smer második legfontosabb tagja, egyben koronahercege. Ráadásul, ha nem a belügyet kapná, már csak „értéktelenebb” minisztériummal lehetne kárpótolni.

Posztokat osztanak

A Denník N információi alapján már eldőlt, hogy a Híd csak két minisztériumot kap, a Sieť pedig csupán egyet. Az SNS három tárcára számíthat.

Bugárék állítólag a környezetvédelmi és az igazságügyi minisztériumot vezethetik. Utóbbit szinte biztos, hogy Lucia Žitňanská, a Híd alelnöke kapja meg. Žitňanská a KDH jelöltjeként 2002–2006 között a tárca államtitkára volt, a KDH kiválása után a második Dzurinda-kormány utolsó hónapjaiban miniszterként vezette a tárcát. 2010–2012 között az SDKÚ színeiben a Radičová-kabinet igazságügyi minisztere volt. Most hidasként kaphatja meg harmadszor a tárcát.

A környezetvédelmi miniszter személye még kérdéses. Több sajtótalálgatásban is felmerült, hogy Nagy József lenne az új tárcavezető, ám ennek kicsi az esélye. Nagy jelenleg EP-képviselő, mandátuma 2019-ben jár le. Ha visszajönne egy, a brüsszelinél sokkal rázósabb pozícióba, akkor a pártból emigráló Simon Zsolt kapná a helyét. Sokkal valószínűbb, hogy a frakció tagjai közül valaki legyen a miniszter, a leggyakrabban Solymos László Híd-alelnök nevét hallani. Ha igazak a Denník N információi, akkor Bugárék lemondtak a földművelésügyi tárca megszerzéséről.

A Sieť egy minisztériumot kap, az viszont viszonylag erősnek számít: a közlekedésügye irányíthatnák. A befutó Andrej Hrnčiar lehet.

Az SNS-nek juthat az oktatásügy, a földművelésügy és a gazdasági minisztérium.

Új Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »