Felvidéki magyar közéleti személyiségeket tüntettek ki Pozsonyban

Három neves felvidéki magyar közéleti személyiség vehetett át magyar állami kitüntetést a nemzeti ünnepen Pozsonyban, a nagykövetségen.

Bauer Edit, a jelenlegi Magyar Közösség Pártjának volt európai parlamenti képviselője a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét; Dráfi Mátyás színművész a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét; Dunajszky Géza közíró pedig a Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehette át Czimbalmosné Molnár Éva pozsonyi nagykövettől.

Beszédében a nagykövet Kossuthot és Széchényit példaként említve rámutatott: 1848 legnagyobbjai bár részben eltérő véleményeket képviseltek, tisztelték egymást és képesek voltak az önös szempontokat legyőzve a nemzet érdekeit előtérbe helyezni, egy rendkívüli helyzetben rendkívüli tettekkel reagálni. Kiemelte: az ünnep egyszerre szól a múlttal való szembenézésről, a jelenben történő számvetésről és a jövő tervezéséről. Március üzenete ma is él, az a nyelvhez, a kultúrához és a közösséghez való hűség – tette hozzá Czimbalmosné Molnár Éva.

Bauer Edit a felvidéki magyar közösség jog- és érdekérvényesítése, különösen az emberi jogok védelme, valamint a nők helyzetének javítása terén végzett elkötelezett munkája elismeréseként kapta a kitüntetést. „Minden kitüntetés hátterében egy kisebb hadsereg áll, hogy segítse az ilyen értékeléshez vezető harcok megvívását” – mondta Bauer Edit a kitüntetés átvételét követően.

Dráfi Mátyás a felvidéki magyarság összetartozását erősítő, nemzeti, kulturális és nyelvi identitásának megőrzését szolgáló tevékenysége elismeréseként kapta a kitüntetést, amelyet köszönettel fogadott és az ahhoz vezető úton kapott segítségért főként családjának mondott köszönetet.

Dunajszky Géza, a pozsonyligetfalui Emlékmű-előkészítő bizottság alapítója és titkára a felvidéki magyarság kulturális életét színesítő szerteágazó tevékenysége elismeréseként kapta a kitüntetést, amelyért elsődlegesen a magyar államnak mondott köszönetet, amely – mint mondta – nyomon követi és segíti a külhoni magyarság életét.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »