Szlovákia: tüntetések a neonáci ideológia térnyerése ellen

Tüntetések voltak hétfő este több szlovákiai városban a neonáci ideológia térnyerésének veszélye ellen, miután bejutott a parlamentbe a szombati választáson a Marián Kotleba vezette szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk-Néppárt (LS-NS).

A szervezők szerint a tiltakozásokon összességében háromezren vettek részt, a legnagyobb demonstráció a fővárosban, Pozsonyban volt.

„A köztársaságban felmerült a neonáci ideológia térnyerésének a valós veszélye. Rendkívül aggaszt bennünket az, hogy egy klerikális-fasiszta párt került be az új parlamentbe. Nem szeretnénk annak történelmi tragédiának a megismétlődését, amikor a második világháború idején klerikális-fasiszták kerültek hatalomra” – közölte újságírókkal Eva Riecanska, a pozsonyi demonstráció egyik szervezője.

Riecanska nyilvánvalóan arra utalt, hogy a Marián Kotleba vezette LS-NS nyíltan vállalja a második világháborús Tiso-rezsim eszmeiségét.

Pozsonyban mintegy kétezren vonultak végig a belvárosi utcákon antifasiszta jelszavakat skandálva, áthúzott horogkeresztet ábrázoló plakátokkal, amelyek azt hirdették, hogy megálljt kell parancsolni a fasizmus terjedésének. A pozsonyi tüntetés két órán át tartott.

Politikai elemzők nagy meglepetésére az LS-NS 8,04 százaléknyi szavazattal az ötödik legjobb eredményt érte el a szombaton tartott választáson, 14 képviselői helyet szerzett a 150 fős parlamentben. Az újabb kormányalakítással megbízott leköszönő miniszterelnök, Robert Fico elutasította az együttműködést Kotleba pártjával. Andrej Kiska államfő hétfőn tárgyalt a parlamentbe bejutott pártok vezetőivel, de Marián Kotlebát nem hívta meg az elnöki palotába lezajlott tárgyalásokra.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »