Előrelépés jön a szíriai béketárgyalásokban?

  • A fő szíriai ellenzéki tömörülés hajlandó részt venni az ENSZ égisze alatt Genfben megrendezendő, pénteken kezdődő béketárgyalásokon.
  • „A Tárgyalási Főbizottság (HNC) vezetése megvitatta a kérdést, és úgy döntött, hogy elmegy a genfi tárgyalásokra. Úgy tervezzük, hogy pénteken érkezünk oda” – mondta Rijád Nasszán Agha, aki egyúttal tagja a legjelentősebb szíriai ellenzéki szervezeteket tömörítő bizottságnak.
  • A szóvivő szerint az ellenségeskedés beszüntetéséről szóló megállapodást még mindig megszegik a kormányerők, de az ilyen incidensek száma az utóbbi két napban csökkenni kezdett.

A fő szíriai ellenzéki tömörülés hajlandó részt venni az ENSZ égisze alatt Genfben megrendezendő, pénteken kezdődő béketárgyalásokon – közölte hétfőn szóvivőjük hírügynökségekkel.

„A Tárgyalási Főbizottság (HNC) vezetése megvitatta a kérdést, és úgy döntött, hogy elmegy a genfi tárgyalásokra. Úgy tervezzük, hogy pénteken érkezünk oda” – mondta Rijád Nasszán Agha, aki egyúttal tagja a legjelentősebb szíriai ellenzéki szervezeteket tömörítő bizottságnak. Kifejezte abbéli reményét, hogy a tárgyalások kezdetéig semmi olyan nem fog történni, ami „megakadályozza” elutazásukat Genfbe.

A szóvivő szerint az ellenségeskedés beszüntetéséről szóló megállapodást még mindig megszegik a kormányerők, de az ilyen incidensek száma az utóbbi két napban csökkenni kezdett. „Reméljük, hogy a péntekig hátralévő időben a tűzszünetsértések száma a nullára csökken” – mondta, hozzátéve, hogy ez „kedvező környezetet teremtene a tárgyalások megkezdéséhez” – tette hozzá.

Az ernyőszervezet mindeddig nem volt hajlandó a részt venni a tárgyalásokon, mert vádjai szerint Damaszkusz és a szíriai rezsimet támogató orosz haderő nem tartotta be a február 27-én életbe lépett fegyverszüneti megállapodást, és nem történt előrelépés a humanitárius segítségnyújtás területén. Aszaád az-Zúbi, a Tárgyalási Főbizottság vezetője egy hete még úgy vélekedett, az amerikai-orosz kezdeményezésű tűzszünet a teljes összeomlás szélén áll.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »