Bedarálja az állam a legnagyobb török napilapot

  • Egy bírósági döntés elrendelte a Zaman napilap kiadójának állami fennhatóság alá vételét.
  • Rendőrök hatoltak be a főszerkesztőségbe, a főszerkesztőt erőszakkal akarták eltávolítani.
  • Az épület előtt tüntetők ellen könnygázt és vízágyút is bevetettek.

Az isztambuli bíróság március 4-én állami megbízottakat rendelt a Feza Médiacsoport élére – írja a Hürriyet. A vállalat a kiadója két kormánykritikus médiumnak, a Zaman napilapnak és angol nyelvű kiadásának, a Today’s Zamannak, valamint a Cihan hírügynökségnek is.

A szerkesztőség épületét rendőrök rohanták le, az újság alkalmazottait nem engedték be, és erőszakkal akadályozták meg, hogy közvetítsék az eseményeket, számolt be Twitteren az egyik újságíró.

Az épület előtt tömegek tüntetnek, a rendőrök könnygázt vetettek be.

A sajtó Törökország fekete napjaként beszél az eseményről, számos nemzetközi szervezet elítélte a döntést, a bécsi székhelyű Nemzetközi Sajtóintézet „kifejezetten aggasztónak” nevezte a történteket, a Hírlapok és Hírügynökségek Nemzetközi Szervezetének elnöke szolidaritását fejezte ki az újság dolgozóival. Az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Nils Muiznieks az újságírók sorozatos zaklatására hívta fel a figyelmet.

A döntést az Isztambul 6. kerületi büntetőbíróság hozta az isztambuli központi nyomozóiroda kezdeményezésére, ami a médiacsoportot a „Fethullahista terrorszervezet és párhuzamos államszerveződés” támogatásával vádolta. Fethullah Gülen Amerikában élő török származású iszlám vallástudós és befolyásos ideológus, a közte és Erdogan elnök közötti ellentétről itt írtunk.

A nyomozóiroda emellett a Kurd Munkáspárt (PKK) támogatásával vádolja a céget és médiumait, hogy a terroristacsoporttal kooperálva akarják megdönteni a török kormányt és külföldi találkozókon egyeztettek erről.

A történtek kísértetiesen hasonlítanak a tavalyi Koza Itep Holding államosításához, amiről itt írtunk. Itt szintén ellentmondásos bírósági döntést követően rendőrök szállták meg az épületet.

Ez alig pár nappal a megismételt választások előtt történt, az átvételt követő lapszám már kormánypropagandával a címlapján jelent meg.

Sándor Krisztián

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »